Bestanden, mappen en andere items die je niet meer nodig hebt, kun je natuurlijk verwijderen. Maar zijn die bestanden dan wel echt verwijderd? MacHelp legt het uit!

 
Wanneer je ruimte op je harde schijf wilt vrij te maken is het belangrijk en verstandig om eerst een reservekopie te bewaren van belangrijke onderdelen. 
 
1. Sleep de onderdelen naar de prullenmand (aan het einde van het Dock).
Bestanden of mappen die je naar de prullenmand sleept, worden in de prullenmand bewaard totdat je de prullenmand definitief leegmaakt. Als je een verwijderd onderdeel wilt herstellen, kun je het onderdeel uit de prullenmand terugzetten, mits je deze nog niet hebt geleegd. Klik op het prullenmandsymbool om het venster 'Prullenmand' te openen en sleep onderdelen terug naar de oorspronkelijke plaats.
 
2. Kies de optie 'Leeg prullenmand' uit het Finder-menu.
 
Zelfs na het legen van de prullenmand is het soms mogelijk verwijderde bestanden nog te herstellen met speciale software voor gegevensherstel. Om bestanden zo te verwijderen dat deze niet kunnen worden hersteld, kiest je 'Leeg prullenmand veilig' uit het Finder-menu (links bovenin naast het appeltje). Bestanden die op deze wijze worden verwijderd, worden volledig overschreven door betekenisloze gegevens. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van de grootte van het bestand. Je gebruikt 'Leeg prullenmand veilig' bijvoorbeeld als je jouw computer verkoopt of weggeeft. Maar in het geval van verkoop of doorgeef actie is het natuurlijk altijd aan te raden een schone installatie uit te voeren.
Als een onderdeel is beveiligd, kun je het niet naar de prullenmand verplaatsen. In dit geval selecteer je het onderdeel, kiest je 'Toon info' uit het Archief-menu en schakel je het aankruisvak 'Beveiligd' in het gedeelte 'Algemeen' uit. Als je niet de eigenaar van het onderdeel bent, moet je mogelijk een beheerdersnaam en -wachtwoord opgeven om het onderdeel naar de prullenmand te kunnen verplaatsen.
Druk op de Option-toets terwijl je op 'Leeg prullenmand' klikt, als je wilt voorkomen dat de waarschuwing verschijnt. Je kunt deze waarschuwing ook uitschakelen in het paneel 'Geavanceerd' in het Finder-voorkeurenvenster.

 

Mac Store | Apple Support | Apple Reparatie | ICT Advies | Google G Suite