MacTips - handige Apple tips en trucs

Wij publiceren regelmatig tips om het werken met uw Mac te vergemakkelijken. Heeft u een idee voor een tip? Neem dan contact met ons op en wie weet, misschien publiceren we wel uw tip

Veel plezier met het lezen!


 

MACHELP heeft voor u een lijst samengesteld met de meest voorkomende shortcuts oftewel sneltoetsen die het werken op de Mac makkelijker en sneller maken.
* De Cmd-toets werd 'vroeger' ook wel de 'Appeltje' toets genoemd. Bij de nieuwe toetsenborden staat er geen Apple logo meer op deze toets. De Alt-toets wordt ook wel Option toets genoemd. Bekijk ook het overzicht met speciale leestekens op de Mac om te weten hoe je bijvoorbeeld het Euro teken of @ teken kan invoeren.

appeltjes-1
Hoe gebruik je speciale leestekens op een Mac? De meeste Mac-gebruiker weten blindelings dat bijvoorbeeld de toetsencombinatie Option-u + e een ë oplevert. Maar ben je net geswitcht van Windows naar Mac, dan is het wel (heel) even wennen. Hierbij een makkelijk overzicht van MacHelp.

appeltjes-1
Het is helaas niet mogelijk via de mail bestanden te verzenden van elke gewenste grootte. Iedere e-mailprovider heeft zijn eigen limiet ingesteld.

Naast het grote aanbod aan streamingdiensten is het handig om te weten dat je films ook via de computer op je iPhone/iPad/iPod kan zetten. Maar hoe krijg je films op de iDevice (zoals ze iPod, iPhone en iPad tegenwoordig noemen)?
Het is meestal wel een aardig klusje, maar als je eenmaal de werkwijze kent, valt het mee. MacHelp legt het uit!

appeltjes-1
Heb je nou altijd al eens willen vastleggen wat jij ziet op je beeldscherm? Dan ben je aanbeland bij de juiste tip!

appeltjes-2
Vind jij die reclame voor een YouTube-filmpje ook zo vervelend? Dan is deze tip van MacHelp het waard om te lezen!

appeltjes-1
Hoe kan je je audio fragmenten dat je met de Dictafoon-app hebt opgenomen opslaan en/of verder bewerken? MacHelp legt het uit.

Sommige mensen kennen deze optie uit Microsoft Outlook Express of andere email programma's.
Standaard zit deze optie niet in Mac OS X mail. Daar hebben ze bij Apple ook een reden voor. MacHelp legt het voor je uit!

Ook op een Mac computer loopt wel eens een programma vast. Dit is echter vrij eenvoudig te verhelpen. Apple heeft namelijk de functie "Forceer stop" ingebouwd. Hier mee forceer je een programma om af te sluiten, zelfs als hij is vast gelopen. MacHelp attendeert je op het volgende:

appeltjes-2
Muziek op je Mac. Je hebt verscheidene mogelijkheden, maar die zijn niet allemaal legaal. In deze tip geeft MacHelp je een manier om legaal en gemakkelijk muziek te downloaden.

appeltjes-1
In deze tip laat MacHelp je zien hoe je FaceTime gebruikt.

Bestanden, mappen en andere items die je niet meer nodig hebt, kunt je natuurlijk verwijderen. Maar zijn die bestanden dan wel echt verwijderd? MacHelp legt het uit!

appeltjes-2
Wanneer je inlogt op je webmail, je Facebook- of Twitteraccount, de onlineshop van bol.com, H&M en ga zo maar door, wordt gevraagd of je Mac het wachtwoord moet 'onthouden'. Dit is hartstikke handig; de volgende keer hoef je immers alleen maar op 'inloggen' te klikken en voilà: de gebruikersnaam en het wachtwoord worden dan automatisch al gegeven.

Maar is dit wel zo veilig? MacHelp informeert je!

contactenAdres etiketten printen op je Mac is makkelijker dan je denkt. MacHelp laat het je zien! Vaak gaan mensen programma's als Microsoft Excel, Open Office of Neo Office gebruiken om dit te doen. Dan lopen ze vaak vast in de handelingen.

 
 

MacHelp heeft voor u een lijst met handige gratis software samengesteld.
Eerst de essentiële programma's die iedere Mac gebruiker geïnstalleerd moet hebben.
Daaronder een lijst van software in verschillende categorieën.

appeltjes-1
Heb je nou altijd al eens willen vastleggen wat jij ziet op je beeldscherm? Dan ben je aanbeland bij de juiste tip!

In sommige gevallen kan het handig zijn om een bepaald soort document standaard met een progamma te openen. Denk dan bijvoorbeeld aan documenten, spreadsheats en presentaties die je standaard met Neo Office of Microsoft Office wilt openen. In deze tip van MacHelp wordt uitgelegd hoe je bijvoorbeeld excel documenten standaard kunt openen met Neo Office.

appeltjes-1
De startpagina het eerste dat je tegenkomt zodra je weer eens op internet gaat.
Maar soms wil je meerdere sites tegelijk aan hebben bij het opstarten.

Al jaren heeft de Mac een rechtermuisknop, deze is via de control klik te zien.

appeltjes-1
Heb je het idee dat je Mac trager wordt, of kun je af en toe bestanden niet weg- of overschrijven? Herstel dan eens je schijfbevoegdheden. MacHelp legt uit hoe!

Het kan gebeuren dat je bijvoorbeeld een e-mail account eenmalig hebt ingesteld in je Mail programma, en daarna het wachtwoord nooit meer gebruikt. Op moment dat je dan het wachtwoord toch een keer moet gebruiken weet je hem niet, en de documentatie heb je natuurlijk na 3 jaar niet meer. In deze tip legt MacHelp uit hoe je vaak verloren wachtwoorden toch nog kunt vinden.

appeltjes-1
Sinds het uitkomen van iOS 4.2 werkt het schuifje boven de volumeregeling aan de zijkant niet meer als vergrendeling voor de schermrotatie.

In Systeem voorkeuren kunt je in “Accounts” programma’s aanwijzen die tijdens het inloggen opstarten, dat is makkelijk als je een bepaald programma veel gebruikt. Dit doe je door eerst syteemvoorkeuren te openen,

Dit artikel is verouderd, u kunt via iBooks ook epubs lezen die niet zijn aangeschaft bij Apple
appeltjes-3
Veel mensen kochten de iPad om hem te gebruiken als e-reader. Een geschikt programma om boeken te lezen op je iPad is iBooks.
Na enige tijd rondneuzen op iBooks kom je erachter dat de Nederlandse titels op de store beperkt én gedateerd zijn. MacHelp biedt de oplossing!

appeltjes-1
De iPhone heeft een beperkt aantal beltonen; 25 om precies te zijn. Deze standaardbeltonen zijn leuk, maar ze blijven standaard. Iedereen gebruikt die beltonen. Het is natuurlijk veel leuker om dat ene top 40-liedje als ringtone te hebben! Hoe je dat doet? MacHelp legt het uit!

appeltjes-1
Kan digitaal tekenen een eyeopener voor jou zijn? MacHelp informeert je!

appeltjes-1
Standaard staan er in iCal geen weeknummers in de agenda vermeld.
Waarom niet, is voor mij ook een vraag, maar ik heb er wel een antwoord op!

Soms kan het handig zijn om bepaalde groepen een mail te sturen, denk dan aan bijvoorbeeld een uitnodiging waarbij de familie een andere brief ontvangt dan bijvoorbeeld vrienden. Dit kun je redelijk gemakkelijk realiseren door gebruik te maken van de standaard applicatie 'Adresboek'. Hoe? MacHelp legt het uit!

Klanten bellen ons regelmatig met de hulpkreet: "Help, ik ben mijn programma kwijt!" Gelukkig lijkt dit meestal alleen maar zo. In werkelijkheid is het programma 'gewoon' uit je dock gesleept en hoef je hem alleen maar terug op zijn plek te zetten. Hoe dit te doen? MacHelp legt het uit!

Statistieken tonen het aan: Mac computers zijn veilige computers. Er worden nauwelijks virussen/torjans gemaakt voor Mac computers. Toch kan het gebeuren dat er een virus of trojan wordt verspreid, denk bijvoorbeeld aan het Flashback trojan. In dit artikel legt MacHelp uit hoe je je Mac veilig kunt gebruiken.