MacTips - handige Apple tips en trucs

Wij publiceren regelmatig tips om het werken met uw Mac te vergemakkelijken. Heeft u een idee voor een tip? Neem dan contact met ons op en wie weet, misschien publiceren we wel uw tip

Veel plezier met het lezen!


MacTips de meest handige tips.

 

Mac Sneltoetsen

MACHELP heeft voor je een lijst samengesteld met de meest voorkomende shortcuts oftewel sneltoetsen die het werken op de Mac makkelijker en sneller maken.
* De Cmd-toets werd 'vroeger' ook wel de 'Appeltje' toets genoemd. Bij de nieuwe toetsenborden staat er geen Apple logo meer op deze toets. De Alt-toets wordt ook wel Option toets genoemd.

Bekijk ook het overzicht met speciale leestekens op de Mac om te weten hoe je bijvoorbeeld het Euro teken of @ teken kan invoeren.

Speciale leestekens op de Mac

Hoe gebruik je speciale leestekens op een Mac? De meeste Mac-gebruiker weten blindelings dat bijvoorbeeld de toetsencombinatie Option-u + e een ë oplevert. Maar ben je net geswitcht van Windows naar Mac, dan is het wel (heel) even wennen. Hierbij een makkelijk overzicht van onze helpdesk van MacHelp.

Gelukkig zijn bepaalde dingen op de Mac wel gelijk aan het Windows-platform.

Ben je altijd al gewend om Ctrl-C (kopiëren), Ctrl-V (plakken) of Ctrl-X (knippen) te gebruiken, dan hoef je maar één ding op een Mac af te leren: de Ctrl-toets gebruiken.

Alle bovengenoemde functies werken namelijk met de Cmd-toets (voorheen ook wel Appeltje-toets genoemd), naast de spatiebalk.

Maar speciale leestekens is een ander verhaal. Sommige Windows-gebruikers kennen alle Alt-codes uit hun hoofd, of kennen speciale toetscombinaties.

 

 

De lijst met toetscombinaties voor speciale leestekens op macOS.

Sneltoetscombinatie

Functie

Option-u + u

ü

Option-u + e

ë

Option-u + o

ö

Option-u + a

ä

Option-u + i

ï

Option-u + y

ÿ

Option-e + u

ú

Option-e + e

é

Option-e + o

ó

Option-e + a

á

Option-e + i

í

Option-` + e

è

Option-` + a

à

Option-` + i

ì

Option-` + o

ò

Option-` + u

ù

Option-i + u

û

Option-i + e

ê

Option-i + o

ô

Option-i + i

î

Option-i + a

â

Option-n + a

ã

Option-n + o

õ

Option-n + n

ñ

Option + 2

Option-Shift + 2

Option-Shift + /

¿

Option-o

ø

Option-a

å

Option-n

~

Option-s

ß

Option-c

ç

Option-g

©

Option-m

µ

Option-h

˙

Option-z

Ω

Option-j

Option-r

®

Option-k

˚

Option-x

Option-t

Option-v

Option-b

Option-y

¥

Option-d

Option-q

œ

Option-p

π

Option-w

Option-f

ƒ

Option-i

^

Option-l

¬

Option-[

Option-]

Option-\

«

Option-’

æ

Option-;

Option-,

Option-Shift + k

 * De Alt-toets wordt bij Apple de Option-toets genoemd.
apple inst sneltoets

Snel zoeken naar leestekens

Wanneer je niet de Alt code weet van een bepaald leesteken is het op de Mac ook mogelijk om een bepaalde letter waar op een leesteken hoort vast te houden. Wanneer je bijvoorbeeld de A vast houdt dan zie 8 opties van leestekens die je kan gebruiken bij het gebruik van een A.Speciaal toetsenbord voor leestekens

Wanneer je vaak leestekens gebruikt die niet vanzelf sprekend zijn dan zit er In het systeem ook een handig tooltje dat een toetsenbord lay-out voor speciale tekens in je menubalk weergeeft.

Dit kun je op de volgende manier aan je menubalk toevoegen.

iphone gezond

Stap 1. Ga eerst links bovenin via het appeltje naar Systeemvoorkeuren.

iphone gezond instellingen

Stap 2. Klik op Taal en Regio.

iphone gezond instellingen

Stap 3. Klik op toetsenbordvoorkeuren.

iphone gezond instellingen

Stap 4. Selecteer invoermenu in menubalk.
Stap 5. Selecteer hier het tabje Invoerbronnen en vink de bovenste optie invoermenu in menubalk aan.

iphone gezond instellingen

Stap 6. Rechtsboven in je menubalk verschijnt nu het icoontje in de vorm van de vlag van de taal die is geselecteerd.

iphone gezond instellingen

Stap 8. Kies je Toon Toetsenbordweergave, dan krijg je een toetsenbord overzicht te zien.
Optie. Klik je op bijvoorbeeld de Option (Alt)-toets, dan krijg je de onderliggende speciale leestekens te zien.
Optie vervolgstap. Klik je vervolgens met je muis op het leesteken dat je wilt toevoegen en typ je de toe te voegen letter, dan worden deze gecombineerd weergegeven.
Grote bestanden verzenden via email

Machelp biedt je je in deze tip de 3 belangrijkste methodes om grote bestanden via e-mail te versturen. Het is helaas niet mogelijk via de mail bestanden te verzenden van elke gewenste grootte. Iedere e-mail provider heeft zijn eigen limiet ingesteld. Meestal is dat is voldoende om tekstberichten ter grootte van dikke boeken te e-mailen. Maar wanneer je meerdere foto's, een filmpje of andere grote bestanden wilt verzenden is dit vaak niet mogelijk.

Onderaan deze pagina hebben we nog een handig tooltje voor je!

 

Hoe krijg je films op je iPod/iPhone/iPad

Naast het grote aanbod aan streamingdiensten is het handig om te weten dat je films ook via de computer op je iPhone/iPad/iPod kan zetten. Maar hoe krijg je films op de iDevice (zoals ze iPod, iPhone en iPad tegenwoordig noemen)?
Het is meestal wel een aardig klusje, maar als je eenmaal de werkwijze kent, valt het mee. MacHelp legt het uit!

Schermafbeelding maken van je Mac

appeltjes-1
Heb je nou altijd al eens willen vastleggen wat jij ziet op je beeldscherm? Dan ben je aanbeland bij de juiste tip!

Muziek downloaden: van YouTube naar mp3

appeltjes-2
Muziek op je Mac. Je hebt verscheidene mogelijkheden, maar die zijn niet allemaal legaal. In deze tip geeft MacHelp je een manier om legaal en gemakkelijk muziek te downloaden.

 

MacTips de nieuwste tips.

 

 

Is jouw wachtwoord sterk genoeg? Machelp wil graag dat onze klanten bewust worden van de risico’s van een zwak wachtwoord. Vraag je je wel eens af hoe veilig je wachtwoord werkelijk is?

Wij kregen verschillende vragen omtrent omtrent het deelnemen aan vergaderingen van mensen zonder Google account. Machelp biedt hiervoor de oplossing dioor middel van onze G Suite training. Om Google Meet te gebruiken met niet Google gebruikers is er tegenwoordig de mogelijkheid om de gast modus in te schakelen.. Hierdoor is het mogelijk om iedereen uit te nodigen voor je Google Meet vergadering. Het is van belang dat jij als georganiseerde wel een G Suite account hebt.

Mediahuman Youtube downloader

Het downloaden van video’s is handig om als naslagwerk te gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld een heel archief verzamelen met tips voor het gebruik van programma’s als Photoshop en iMovie verzamelen. Video’s downloaden kan ook handig zijn wanneer je een presentatie wil geven maar er is geen internet. Je download de video van het internet en plaatst deze in je presentatie, zo weet je zeker dat je presentatie altijd vlekkeloos verloopt. 

In deze tip laat Machelp support zien dat je heel gemakkelijk video’s kan downloaden van Youtube.

Hoe houd ik mijn iPhone batterij gezond?

Voor iedereen is een belangrijk aspect dat je iPhone lekker lang meegaat op een accu. Om de condities van je batterij optimaal te benutten heeft Apple een nieuwe functie in het leven geroepen die de conditie van de batterij langer gezond te houden dit wordt geoptimaliseerd laden genoemd.

Bekijk je meest beluisterde muziek via Apple Music Replay

Ben jij ook zo benieuwd naar jouw meest beluisterde muziek in een jaar in Apple Music. Onlangs heeft Apple een update uitgebracht waarbij je de meest beluisterde muziek van elk jaar weer terug kan luisteren op je iPhone, iPad of MacBook.

Oude iPhone

We kennen het bijna allemaal na een paar jaar wordt het tijd voor een nieuwe iPhone. Je merkt dat dat de batterij minder is geworden maar wat ga je doen met de oude iPhone wanneer je een nieuwe iPhone hebt gekocht.

 

Een van de grote vernieuwingen in Mac OS Mojave is de donkere modus. Met de donkere modus is er optie bijgekomen om je bureaublad te voorzien van een dynamische achtergrond. In deze tip leggen we uit wat hoe je een dynamische achtergrond kan downloaden en hoe je deze in kan stellen.

iPhone gaat niet meer aan

Omdat onze Apple Support Helpdesk zich bevindt in het centrum van Kampen komen mensen regelmatig langs met problemen met betrekking tot hun iPhone. De iPhone gaat bijvoorbeeld niet meer aan of ondervindt andere problemen. Deze tip schrijven wij omdat sommige problemen snel te verhelpen zijn.

Mijn iPad gaat niet meer aan, iPad gaat niet aan

In ons Apple support centrum in Kampen komen vaak mensen aan de balie met hun iPad die niet meer wil opstarten.
Daarom willen we in dit artikel de meest voorkomende oplossingen behandelen die wij toepassen in ons servicepunt wanneer een iPad niet meer aan gaat.

MacHelp krijgt wel eens de vraag wat te doen bij error 991 in Safari of een andere browser. Deze melding heeft te maken dat de browser geen cookies accepteert. 

Scannen op je iOS device

Deze tip is een opvolging van de vorige tip over het gebruik van Continuity Camera in macOS Mojave (spreek uit als “Mo-HA-vie.”) In de vorige tip beschreven hoe je foto’s kan importeren in een Pages document.

Continuity camera

In macOS Mojave (spreek uit “Mo-HA-vie.”) Heeft Apple een paar leuke toevoegingen gemaakt die het werken met je Mac steeds makkelijker maakt.

Er is een trucje om veel tabs tegelijk te sluiten in Safari op de iPhone.

Microsoft Translator maakt het je mogelijk om zonder storende advertentie een webpagina vanuit een andere taal naar het Nederlands te vertalen. Je hoeft ook niet te wachten op de versie van Google’s vertaalde pagina om te laden. Je krijgt en voortgangsmeter bovenaan de pagina die opvult naarmate de vertaling de 100% nadert. Het is zelfs mogelijk om door jou veel gebruikte verschillende talen alvast lokaal te installeren. Zo heb ik zelf naast het standaard Engels ook het Frans, Duits, Spaans, Portugees, Nederlands, Italiaans en Pools lokaal geïnstalleerd. 

Vanaf de iPhone 62 is de functie Live Foto's geïntroduceerd.  
Live Foto's zorgt ervoor dat je foto’s enkele seconden gaan bewegen. Het gaat hierbij niet om een video maaar om een aantal vlot achter elkaar gemaakte foto's. Zodra je een foto met ingeschakelde Live Foto's maakt pakt de iPhone ook anderhalve seconde voor en na het moment van de statische foto. Deze beelden worden achter elkaar gezet om een animatie van zo'n drie seconden te maken.Daarbij wordt ook niet uitschakelbaar geluid opgenomen. Benodigd voor Live Foto's
 • iPhone 6s en nieuwer
 • iPhone SE
 • iPad Pro
 • iPad (2017) en nieuwer

Live Foto's bekijken kan op alle toestellen met de juiste softwareversie:

Maken van Live Foto's stelt weinig voor omdat de functie standaard al staat ingeschakeld. Nadeel van Live Foto's is dat die twee ker zoveel ruimte innemen als een gewone foto. Niet iedereen is daar even gelukkig mee. Daarom is de functie ook uit te schakelen. 

Live Photos permanent uitschakelen:

 1. Open de Camera-app.
 2. Tik bovenin op het ronde Live Photos-icoontje, zodat er een streep doorheen staat.
 3. Ga naar Instellingen > Camera.
 4. Tik op Bewaar instellingen.
 5. Zet de schakelaar bij Live Photo aan.

Door de schakelaar in te schakelen, bewaar je de instelling voor Live Foto' s en hoef je niet elke keer de Live Foto-functie in de Camera-app uit te tikken. Zet je hem in de Camera-app weer aan, dan blijft hij in het vervolg ook aan staat totdat je hem zelf uitzet. Dat aan en uitzetten gaat dan in de Camera app door op het ringen ikoontje te tikken. Wordt dit geel staat live Foto's aan, wordt het wit en staat er een streep door, dan staat Live Foto's uit.

Live Photos weer inschakelen

Om voor een losse foto Live Foto weer een keer inschakelen:

 1. Open de camera-app op je iPhone of iPad
 2. In de bovenste zwarte balk (of zijbalk) zie je het cirkelvormige Live Foto's-ikoon.
 3. Tik erop en de ikoon wordt geel. Je krijgt even de tekst Live in beeld.
Schermafbeelding 2018 07 31 om 09.04.47
Live Foto's aan

 

 Live Photos bewerken in iOS 11

Je kunt de hoofdfoto aanpassen en het bewegende gedeelte inkorten of van je Live Foto's animaties maken door het bewegende gedeelte te laten stuiteren (terugspoelen) of oneindig laten afspelen met behulp van een loop. Om een Live Foto te bewerken:

• Open een Live Photo in Foto's
• Tik op 'Wijzig'

Je kunt nu de foto bewerken ,et bewerkingstools zoals een gewone foto. Onderaan kun je de foto inkorten door uiteindes van de tijdsbalk te verplaatsen met een sleepbeweging. Wanneer je het witte kader in de tijdlijn sleept naar links of rechts kun je een andere moment hoofdfoto kiezen. Ook kun je de live-functie en het geluid uitschakelen via de knoppen bovenaan de foto.

 

De mogelijkheid om lettergrootte te veranderen heeft een behoorlijke impact op de leesbaarheid. Pinch en zoom werkt al heel aardig hiervoor onder iOS maar dat leidt weer tot een ander probleem.

Extensies voegen functies toe aan de Safari-webbrowser Je kuntdaarbij onder andere denken aan makkelijk invullen van wachtwoorden, weergeven van nuttige informatie over een webpagina , hulp bij veelgebruikte handelingen en het bookmarken van pagina’s. Voor Safari 9 was het mogelijk om elke extensie bij Safari te installeren. Maar Apple veranderde dat en beperkte installatie van extensies tot door Apple gesigneerde extensies en extensies in de Safari-galerij.

Als je het leuk vindt om foto’s te maken van dingen die rondom je gebeuren en deze met vrienden en bekenden te delen is het misschien een idee om een fotocollage te gaan maken. Met Collagerator van MediaHuman kun je een aardige fotocollage van van verschillende evenementen of gebeurtenissen maken. Hieronder legt MacHelp het voor je uit!

Heb je een prachtige cd in de kast staan, kun je die niet even meenemen voor onderweg op je telefoon. Gelukkig is er een oplossing waarmee je het audiobestandsformaat van de cd (.wav) kunt omzetten naar handzame audiobestanden.

Audio Converter Mac

Muziek op het juiste formaat voor je audiospeler krijgen kan met de Mac vrij eenvoudig gebeuren door een Audioconverterprogramma te installeren. MediaHuman Audio Converter is een gratis applicatie. Je kunt er je muziek mee converteren naar WMA, MP3, AAC, WAV, FLAC, OGG, AIFF, Apple Lossless en andere formaten. 

De installatie is eenvoudig te doen. Nadat de download compleet is open je het .dmg bestand in de Download folder en sleep je de MediaHuman Audio Converter.app naar je Applicatie folder. 

MHAudioConverter.dmg

Je vindt de applicatie in de Launchpad of in de Finder onder Applicaties. Nadat je de applicatie gestart hebt wijst de omzetting zich eigenlijk vanzelf.

Mediahuman Audioconverter

Klikken op formaat geeft je de mogelijkheid om voor het bestandsformaat te kiezen. Apple maakt vooral gebruik van aac/m4a en voor de beste geluidskwaliteit kies je 320 kbps. Importeren van je cd kan door de bestanden uit de Finder naar de pijl met Drop media hier te slepen.

Lukt het niet om een bericht te vinden in iMessage en Whatsapp? Onze Apple Helpdesk van MacHelp heeft een heel simpel antwoord! 

Een samenvatting maken kan veel tijd kosten, maar dat hoeft niet! Want in je Mac zit standaard een functie voor het samenvatten van een stuk tekst, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. Deze optie moet je wel eerst aanzetten. Het zit wel een beetje verborgen, dus de kans is groot dat je er nog nooit eerder van gehoord hebt. Wij leggen je daarom uit hoe het werkt en wat je er mee kan.

Stel, je hebt een hele reeks bestanden in Finder die je wilt hernoemen. Normaal gesproken zou dit een saai en lang werkje zijn, maar gelukkig biedt Finder een uitstekend hulpmiddel om meerdere bestanden tegelijk te hernoemen. Wij leggen uit hoe je hier optimaal gebruik van maakt!

Hoewel de kans klein is dat je je iPhone X ooit echt uit hoeft te zetten of te resetten, is het toch handig als je weet hoe dat moet. Onze Mac Helpdesk krijgt af en toe de vraag hoe de iPhone X ge-reset moet worden. Om niet meteen in de telefoon te klimmen en ons te bellen met ons Apple nummer 038-3388840 beschrijven we in deze MacTip hoe je de iPhone X kan herstarten, uitzetten of resetten. 

Apps zijn essentieel voor wie een iPhone of iPad gebruikt. Het is de manier waarop je Twittert, Candy Crush speelt en nog honderdduizend andere dingen. Waarschijnlijk staan er ook allerlei apps op je telefoon die je eigenlijk nooit gebruikt. Dat spelletje dat je ooit een keer gedownload hebt, maar na twee levels alweer mee bent gestopt of de zoveelste to-do app die niet precies is wat je zoekt. Al deze apps nemen allemaal ruimte in op je telefoon, maken je homescreen onoverzichtelijk en moeten ook nog eens worden geüpdatet. De hoogste tijd dus om je telefoon weer eens op te schonen en alle apps te verwijderen die je niet gebruikt! Vier manieren om je apps te verwijderen:

Als je aan Windows en macOS gebruikers vraagt welk besturingssysteem het beste is dan gaat de discussie al snel over de programma’s die beschikbaar zijn voor Windows en macOS. Een Windows gebruiker zou zeggen dat hij niet al zijn favoriete programma’s, zoals Paint, kan gebruiken op macOS, terwijl een macOS gebruiker zou zeggen dat de programma’s op macOS van hogere kwaliteit zijn. MacHelp laat je zien hoe je Paint op je Mac kan krijgen.

Stel, je oma belt je op: ze snapt niet meer hoe ze Pages op moet starten. Je probeert geduldig uit te leggen dat ze Spotlight op moet starten en dan ‘Pages’ in moet tikken, maar ze snapt er weinig van. Want leg maar eens uit wat Spotlight is en waarom ze dan Pages in moet tikken. Gelukkig is er een simpele oplossing: het delen van je scherm. Met iOS en macOS kan dit heel gemakkelijk. MacHelp heeft voor jou drie verschillende opties om je scherm te delen verzameld.

Sinds macOS Sierra 10.12.2 en iOS 10.2 heeft Apple een hele set met nieuwe emoji's uitgebracht. Steeds meer mensen gebruiken smileys in hun berichten via  e-mail, iMessages en Whatsapp. Ook standaard Apple programma's als Teksteditor kan Emoji's kan gebruiken. Dat hebben wij van MacHelp in deze tip beschreven. 

Hieronder een uitgebreide opsomming van emoji's met de betekenis. Daarbij zijn ook de oude smileys mee genomen.

Endurance, Caffeïne, Spectacle, Jumpcut en F.lux, zelf kunnen we eigenlijk al niet meer zonder.
Hoog tijd dus om deze superhandige menu bar apps met je te delen!
Wedden dat je straks nog meer plezier hebt van je Mac?

Hoe wijzig je het automatisch slot op een iPhone of iPad met iOS 10? MacHelp legt het uit!

Je kent het wel: net wanneer je een berichtje naar iemand wilt terugsturen, springt je scherm op zwart. Het automatisch slot wijzigen? Grote kans dat je deze instelling ineens niet meer kunt vinden op je iPhone of iPad. Apple heeft de plek waar je het automatisch slot instelt namelijk veranderd in iOS10. Daarom helpen wij je op weg:
Ga naar Instellingen.

 1. Kies voor Beeldscherm en helderheid.
 2. Klik op Automatisch slot.
 3. Bepaal de gewenste instelling.


Succes!
 

Mac Store | Apple Support | Apple Reparatie

Met prikkende oogjes in bed naar je iPhone kijken is vanaf nu verleden tijd. Apple heeft vanaf iOS 9.3 een speciale functie genaamd: Nightshift. Nightshift kan je scherm van blauwe tinten ontdoen. Blauw licht heeft effect op de aanmaak van melatonine en verstoord daarmee je nachtrust. Door 's avonds gebruik te maken van filtering op het blauwe licht (waardoor het scherm oranje geel kleurt) heb je een betere nachtrust!

Vragen staat vrij!