MacTips

Zoek een tip

MacTips - handige Apple tips en trucs

iPhone gaat niet meer aan

Omdat onze Apple Support Helpdesk zich bevindt in het centrum van Kampen komen mensen regelmatig langs met problemen met betrekking tot hun iPhone. De iPhone gaat bijvoorbeeld niet meer aan of ondervindt andere problemen. Deze tip schrijven wij omdat sommige problemen snel te verhelpen zijn.

Mijn iPad gaat niet meer aan, iPad gaat niet aan

In ons Apple support centrum in Kampen komen vaak mensen aan de balie met hun iPad die niet meer wil opstarten.
Daarom willen we in dit artikel de meest voorkomende oplossingen behandelen die wij toepassen in ons servicepunt wanneer een iPad niet meer aan gaat.

MacHelp krijgt wel eens de vraag wat te doen bij error 991 in Safari of een andere browser. Deze melding heeft te maken dat de browser geen cookies accepteert. 

Scannen op je iOS device

Deze tip is een opvolging van de vorige tip over het gebruik van Continuity Camera in macOS Mojave (spreek uit als “Mo-HA-vie.”) In de vorige tip beschreven hoe je foto’s kan importeren in een Pages document.

Continuity camera

In macOS Mojave (spreek uit “Mo-HA-vie.”) Heeft Apple een paar leuke toevoegingen gemaakt die het werken met je Mac steeds makkelijker maakt.

Er is een trucje om veel tabs tegelijk te sluiten in Safari op de iPhone.

Vooral tijdens je vakantie wil je nog wel eens gebruik maken van gratis open wifi-netwerken om je mail te controleren. Daarnaast zijn gratis hotspots doorgaans niet (goed) beveiligd. Daardoor zijn je gebruikersnaam en wachtwoord voor je e-mail zo te onderscheppen. Hetzelfde geldt voor andere wachtwoorden en codes voor websites die over zo'n onbeveiligde verbinding gaan.

Met VPN software en applicatieskun je ook op open wifi-netwerken veilig internetten. Deze software maakt een VPN-verbinding met beveiligde proxy servers, waardoor je veilig kunt surfen en mailen. Gratis varianten van de VPN software hebben doorgaans enige beperkingen als reclame in beeld, een tijdslimiet of snelheidsbeperking. ProtonVPN is een Engelstalig VPN pakket van de makers van het beveiligde ProtonMail uit Zwitserland dat wordt gebruikt door activisten en journalisten die niet afgeluisterd willen worden.

In de betaalde versie van Proton VPN  kun je de beveiligingsgraad verhogen door Secure Core aan te zetten. Daardoor wordt internetverkeer nog extra omgeleid via het beveiligde Proton VPN Secure Core-netwerk - dat servers heeft in Zwitserland, IJsland en Zweden.

De gratis versie zonder datalimiet kent deze extra beveiliging niet en werkt wat langzamer. Maar ik dit pakket is goed beveiligd en logt geen surfgegevens van gebruikers al moet je je wel registreren om er gebruik van te kunnen maken. Het is al beschikbaar voor Windows, Mac en Android en komt na de vakantie ook voor iOS uit.

 

 

 

 

Microsoft Translator maakt het je mogelijk om zonder storende advertentie een webpagina vanuit een andere taal naar het Nederlands te vertalen. Je hoeft ook niet te wachten op de versie van Google’s vertaalde pagina om te laden. Je krijgt en voortgangsmeter bovenaan de pagina die opvult naarmate de vertaling de 100% nadert. Het is zelfs mogelijk om door jou veel gebruikte verschillende talen alvast lokaal te installeren. Zo heb ik zelf naast het standaard Engels ook het Frans, Duits, Spaans, Portugees, Nederlands, Italiaans en Pools lokaal geïnstalleerd. 

Vanaf de iPhone 62 is de functie Live Foto's geïntroduceerd.  
Live Foto's zorgt ervoor dat je foto’s enkele seconden gaan bewegen. Het gaat hierbij niet om een video maaar om een aantal vlot achter elkaar gemaakte foto's. Zodra je een foto met ingeschakelde Live Foto's maakt pakt de iPhone ook anderhalve seconde voor en na het moment van de statische foto. Deze beelden worden achter elkaar gezet om een animatie van zo'n drie seconden te maken.Daarbij wordt ook niet uitschakelbaar geluid opgenomen. Benodigd voor Live Foto's
 • iPhone 6s en nieuwer
 • iPhone SE
 • iPad Pro
 • iPad (2017) en nieuwer

Live Foto's bekijken kan op alle toestellen met de juiste softwareversie:

Maken van Live Foto's stelt weinig voor omdat de functie standaard al staat ingeschakeld. Nadeel van Live Foto's is dat die twee ker zoveel ruimte innemen als een gewone foto. Niet iedereen is daar even gelukkig mee. Daarom is de functie ook uit te schakelen. 

Live Photos permanent uitschakelen:

 1. Open de Camera-app.
 2. Tik bovenin op het ronde Live Photos-icoontje, zodat er een streep doorheen staat.
 3. Ga naar Instellingen > Camera.
 4. Tik op Bewaar instellingen.
 5. Zet de schakelaar bij Live Photo aan.

Door de schakelaar in te schakelen, bewaar je de instelling voor Live Foto' s en hoef je niet elke keer de Live Foto-functie in de Camera-app uit te tikken. Zet je hem in de Camera-app weer aan, dan blijft hij in het vervolg ook aan staat totdat je hem zelf uitzet. Dat aan en uitzetten gaat dan in de Camera app door op het ringen ikoontje te tikken. Wordt dit geel staat live Foto's aan, wordt het wit en staat er een streep door, dan staat Live Foto's uit.

Live Photos weer inschakelen

Om voor een losse foto Live Foto weer een keer inschakelen:

 1. Open de camera-app op je iPhone of iPad
 2. In de bovenste zwarte balk (of zijbalk) zie je het cirkelvormige Live Foto's-ikoon.
 3. Tik erop en de ikoon wordt geel. Je krijgt even de tekst Live in beeld.
Schermafbeelding 2018 07 31 om 09.04.47
Live Foto's aan

 

 Live Photos bewerken in iOS 11

Je kunt de hoofdfoto aanpassen en het bewegende gedeelte inkorten of van je Live Foto's animaties maken door het bewegende gedeelte te laten stuiteren (terugspoelen) of oneindig laten afspelen met behulp van een loop. Om een Live Foto te bewerken:

• Open een Live Photo in Foto's
• Tik op 'Wijzig'

Je kunt nu de foto bewerken ,et bewerkingstools zoals een gewone foto. Onderaan kun je de foto inkorten door uiteindes van de tijdsbalk te verplaatsen met een sleepbeweging. Wanneer je het witte kader in de tijdlijn sleept naar links of rechts kun je een andere moment hoofdfoto kiezen. Ook kun je de live-functie en het geluid uitschakelen via de knoppen bovenaan de foto.

 

De mogelijkheid om lettergrootte te veranderen heeft een behoorlijke impact op de leesbaarheid. Pinch en zoom werkt al heel aardig hiervoor onder iOS maar dat leidt weer tot een ander probleem.

Extensies voegen functies toe aan de Safari-webbrowser Je kuntdaarbij onder andere denken aan makkelijk invullen van wachtwoorden, weergeven van nuttige informatie over een webpagina , hulp bij veelgebruikte handelingen en het bookmarken van pagina’s. Voor Safari 9 was het mogelijk om elke extensie bij Safari te installeren. Maar Apple veranderde dat en beperkte installatie van extensies tot door Apple gesigneerde extensies en extensies in de Safari-galerij.

Als je het leuk vindt om foto’s te maken van dingen die rondom je gebeuren en deze met vrienden en bekenden te delen is het misschien een idee om een fotocollage te gaan maken. Met Collagerator van MediaHuman kun je een aardige fotocollage van van verschillende evenementen of gebeurtenissen maken. Hieronder legt MacHelp het voor je uit!

Heb je een prachtige cd in de kast staan, kun je die niet even meenemen voor onderweg op je telefoon. Gelukkig is er een oplossing waarmee je het audiobestandsformaat van de cd (.wav) kunt omzetten naar handzame audiobestanden.

Audio Converter Mac

Muziek op het juiste formaat voor je audiospeler krijgen kan met de Mac vrij eenvoudig gebeuren door een Audioconverterprogramma te installeren. MediaHuman Audio Converter is een gratis applicatie. Je kunt er je muziek mee converteren naar WMA, MP3, AAC, WAV, FLAC, OGG, AIFF, Apple Lossless en andere formaten. 

De installatie is eenvoudig te doen. Nadat de download compleet is open je het .dmg bestand in de Download folder en sleep je de MediaHuman Audio Converter.app naar je Applicatie folder. 

MHAudioConverter.dmg

Je vindt de applicatie in de Launchpad of in de Finder onder Applicaties. Nadat je de applicatie gestart hebt wijst de omzetting zich eigenlijk vanzelf.

Mediahuman Audioconverter

Klikken op formaat geeft je de mogelijkheid om voor het bestandsformaat te kiezen. Apple maakt vooral gebruik van aac/m4a en voor de beste geluidskwaliteit kies je 320 kbps. Importeren van je cd kan door de bestanden uit de Finder naar de pijl met Drop media hier te slepen.

Druk aan het zoeken naar een SMS? Niet iedereen weet dat je in de berichten app kan zoeken. Veeg het scherm omlaag om de zoekbalk te voorschijn te krijgen!

Een samenvatting maken kan veel tijd kosten, maar dat hoeft niet! Want in je Mac zit standaard een functie voor het samenvatten van een stuk tekst, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. Deze optie moet je wel eerst aanzetten. Het zit wel een beetje verborgen, dus de kans is groot dat je er nog nooit eerder van gehoord hebt. Wij leggen je daarom uit hoe het werkt en wat je er mee kan.

Stel, je hebt een hele reeks bestanden in Finder die je wilt hernoemen. Normaal gesproken zou dit een saai en lang werkje zijn, maar gelukkig biedt Finder een uitstekend hulpmiddel om meerdere bestanden tegelijk te hernoemen. Wij leggen uit hoe je hier optimaal gebruik van maakt!

Hoewel de kans klein is dat je je iPhone X ooit echt uit hoeft te zetten of te resetten, is het toch handig als je weet hoe dat moet. Onze Mac Helpdesk krijgt af en toe de vraag hoe de iPhone X ge-reset moet worden. Om niet meteen in de telefoon te klimmen en ons te bellen met ons Apple nummer 038-3388840 beschrijven we in deze MacTip hoe je de iPhone X kan herstarten, uitzetten of resetten. 

Apps zijn essentieel voor wie een iPhone of iPad gebruikt. Het is de manier waarop je Twittert, Candy Crush speelt en nog honderdduizend andere dingen. Waarschijnlijk staan er ook allerlei apps op je telefoon die je eigenlijk nooit gebruikt. Dat spelletje dat je ooit een keer gedownload hebt, maar na twee levels alweer mee bent gestopt of de zoveelste to-do app die niet precies is wat je zoekt. Al deze apps nemen allemaal ruimte in op je telefoon, maken je homescreen onoverzichtelijk en moeten ook nog eens worden geüpdatet. De hoogste tijd dus om je telefoon weer eens op te schonen en alle apps te verwijderen die je niet gebruikt! Vier manieren om je apps te verwijderen:

Als je aan Windows en macOS gebruikers vraagt welk besturingssysteem het beste is dan gaat de discussie al snel over de programma’s die beschikbaar zijn voor Windows en macOS. Een Windows gebruiker zou zeggen dat hij niet al zijn favoriete programma’s, zoals Paint, kan gebruiken op macOS, terwijl een macOS gebruiker zou zeggen dat de programma’s op macOS van hogere kwaliteit zijn. MacHelp laat je zien hoe je Paint op je Mac kan krijgen.

Stel, je oma belt je op: ze snapt niet meer hoe ze Pages op moet starten. Je probeert geduldig uit te leggen dat ze Spotlight op moet starten en dan ‘Pages’ in moet tikken, maar ze snapt er weinig van. Want leg maar eens uit wat Spotlight is en waarom ze dan Pages in moet tikken. Gelukkig is er een simpele oplossing: het delen van je scherm. Met iOS en macOS kan dit heel gemakkelijk. MacHelp heeft voor jou drie verschillende opties om je scherm te delen verzameld.

Sinds macOS Sierra 10.12.2 en iOS 10.2 heeft Apple een hele set met nieuwe emoji's uitgebracht. Steeds meer mensen gebruiken smileys in hun berichten via  e-mail, iMessages en Whatsapp. Ook standaard Apple programma's als Teksteditor kan Emoji's kan gebruiken. Dat hebben wij van MacHelp in deze tip beschreven. 

Hieronder een uitgebreide opsomming van emoji's met de betekenis. Daarbij zijn ook de oude smileys mee genomen.

Endurance, Caffeïne, Spectacle, Jumpcut en F.lux, zelf kunnen we eigenlijk al niet meer zonder.
Hoog tijd dus om deze superhandige menu bar apps met je te delen!
Wedden dat je straks nog meer plezier hebt van je Mac?

Hoe wijzig je het automatisch slot op een iPhone of iPad met iOS 10? MacHelp legt het uit!

Je kent het wel: net wanneer je een berichtje naar iemand wilt terugsturen, springt je scherm op zwart. Het automatisch slot wijzigen? Grote kans dat je deze instelling ineens niet meer kunt vinden op je iPhone of iPad. Apple heeft de plek waar je het automatisch slot instelt namelijk veranderd in iOS10. Daarom helpen wij je op weg:
Ga naar Instellingen.

 1. Kies voor Beeldscherm en helderheid.
 2. Klik op Automatisch slot.
 3. Bepaal de gewenste instelling.


Succes!
 

Mac Store | Apple Support | Apple Reparatie

Met prikkende oogjes in bed naar je iPhone kijken is vanaf nu verleden tijd. Apple heeft vanaf iOS 9.3 een speciale functie genaamd: Nightshift. Nightshift kan je scherm van blauwe tinten ontdoen. Blauw licht heeft effect op de aanmaak van melatonine en verstoord daarmee je nachtrust. Door 's avonds gebruik te maken van filtering op het blauwe licht (waardoor het scherm oranje geel kleurt) heb je een betere nachtrust!

Je Mac loopt bijna nooit vast maar soms ben je toch eens aan de beurt. Apple Mail loopt vast tijdens het opmaken van een mailtje, Safari stopt tijdens het inladen van een webpagina of het programma Foto's is helemaal bevroren. Het programma reageert niet meer op je muisklikken en er komt een draaiende 'strandbal' in beeld op de plek van de muispijl. Wat kun je doen? MacHelp legt het uit. 

Je kunt controleren of alleen het het programma of uw hele computer is vastgelopen.

Op het toetsenbord van je iDevice kun je lang niet alle karakters in één opslag zien. Voor meer opties per toets moet je je vinger langer op de toetst die je aantikt laten rusten.
In tegenstelling tot Androidtoestellen hebben de iPhone en iPad geen vaste "terug" knop. Om toch snel een venster terug te kunnen gaan kun je in de apps  Berichten, Mail, Safari en sommige anderen vanaf de linkerkant naar rechts 'swipen'. 

Soms heb je even stroom nodig, maar heb je niet veel tijd om je iDevice op te laden. Een handige oplossing hiervoor is de vliegtuigmodus. Deze kun je onder de instellingen vinden of onder het omhoogveeg menu!

Uiteraard geldt voor alle MacTips: kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons via onderstaand contactformulier.

Tip

De wel de wereld van het internet lijkt wel te bestaan uit wachtwoorden die veilig moeten zijn en die je ook nog allemaal moet onthouden. Meer over een veilig, onthoudbaar wachtwoord.

Uiteraard geldt voor alle MacTips: kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons via onderstaand contactformulier.

Medisch ID op Apple


Met de komst van iOS 8.4 staat ook de Gezondheidsapp op onze iPhone's. Een verborgen functie die in noodsituaties van pas kan komen is het Medische ID. In het Medische ID kun je belangrijke informatie voor hulpverleners zetten. Zo is voor hulpverleners je naam, medicijngebruik, allergieën en andere medische informatie beschikbaar. Dit was ook al mogelijk met apps maar de meeste iPhone's zijn echter beveiligd met een wachtwoord en soms ook een vingerafdruk. Hierdoor kunnen hulpverleners niet bij deze informatie.  Met de komst van het Medische ID kunnen hulpverleners ook op een vergrendelde iPhone bij deze essentiële informatie.