Maandag 8 juni heeft Apple zijn befaamde WWDC evenement gehouden. Hierin zijn weer een aantal interessante ontwikkelingen gepresenteerd. MacHelp zet voor u de belangrijkste ontwikkelingen op een rij.

OS X 10.11 El CapitanOS X 10.11  El Capitan

Bij de vorige update van Mavericks naar Yosemite werd vooral de nadruk gelegd op functionaliteit, maar niet zozeer op prestaties. Dit jaar ligt dat heel anders, de systeemeisen van El Capitan zijn namelijk erg bescheiden. Het besturingsysteem kan zelfs gedraaid worden op een 5 jaar oude MacBook. Wel brengt El Capitan behalve veranderingen onder de motorkap ook leuke nieuwe functies met zich mee.

Splitview - Het verdelen van meerdere applicaties over uw scherm.
Gestures - Nieuwe swipe bewegingen op de trackpad.
Metal - Nieuwe grafische techniek, nog betere prestaties op uw Mac.

Er zijn nog veel meer kleine functionaliteiten in El Capitan te vinden, maar bovenstaande zijn de meest ingrijpende.

iOS 9Apple iOS9
iOS 9 is het besturingsysteem voor de iPad, iPod en natuurlijk de iPhone. Waar iOS 8 nauwelijks vernieuwingen met zich mee bracht is iOS 9 weer écht een update. Niet alleen zijn de prestaties verbeterd, maar iOS 9 brengt ook een aantal leuke functies met zich mee. Een aantal vernieuwingen op een rij:

Multitasking op de iPad
Een fantastische nieuwe functie is multitasking op de iPad, hierbij kun je vanaf het zijkant van het scherm vegen en zo 2 apps tegelijk gebruiken.

Proactieve Siri
Siri is een stuk slimmer geworden in iOS 9. Siri leert op basis van je gebruik en kan hierdoor voorspellen wat je nodig hebt. Ze leert bijvoorbeeld welke apps je op welk tijdstip gebruikt en kan hierdoor een aanbod geven die vaak aansluit op de bebruiker.

Nieuwe spotlight
Spotlight was altijd al een aardige additie in iOS, maar het nieuwe spotlight is nog beter. Spotlight doorzoekt namelijk nu ook de applicaties die je op je iDevice hebt geinstalleerd. Zodat je bijvoorbeeld die éne mail uit je onofficiële mail-app kunt vinden.

Losse iCloud-Drive App
Een erg gewilde nieuwe functie in iOS 9 is het beheren van je iCloud Drive. Je kunt nu zien wat je hebt opgeslagen in je drive en kunt zelfs in de mail-app bijlages toevoegen vanuit de iCloud drive.

iOS 9 brengt nog veel meer functies met zich mee zoals, langere batterijduur, nieuwe nieuws app, nieuw systeemlettertype en nog veel meer.

Apple MusicApple Music

One more thing... Apple Music werd aangekondigd, de nieuwe streamingdienst van Apple. Apple is geen onbekende als het om muziek gaat. iTunes bestaat natuurlijk al jaren. Wel veranderd de muziekmarkt enorm, er worden minder cd's gekocht en meer gestreamd. Apple Music is het antwoord op deze veranderingen. Apple Music zal in nederland €9,99 per maand kosten en voor een gezin (6 personen) €14,99 per maand.

Aanbod
Apple Music zal het gehele aanbod van iTunes beschikbaar stellen voor het streamen. Het aanbod van Spotify bedraagt rond de 30 miljoen. iTunes heeft op dit moment meer dan 43 miljoen nummers. Een veel groter aanbod dus.

Gezinsabonnement
Een groot voordeel van Apple Music is het gezinsabonnement dat je kunt afsluiten voor €14,99 per maand. Hiermee kun je met 6 mensen tegelijk gebruik maken van Apple Music. Een nadeel is wel dat je gebruik moet maken van iCloud Family Sharing, dus het wordt lastig om het te gebruiken met 5 willekeurige vrienden.

Apple Music: 3 onderdelen
Apple music bestaat eigenlijk uit de volgende 3 onderdelen:

Muziek-app - Toegang tot de nieuwe streamingdienst van Apple
Beats 1 - Een 24/7 radiozender die door echte DJ's wordt samengesteld
Connect - Door connect krijgen artiesten een eigen pagina, hier kan de artiest berichten op plaatsen voor zijn of haar fans. Als fan kun je je abonneren op een fan.

Apple Music komt op 30 juni beschikbaar in 100 landen, waaronder Nederland.

Vragen staat vrij!