appeltjes-1
Swipe is een zeer handige functie die relatief weinig wordt gebruikt. Dit komt doordat slechts weinigen het bestaan en het principe van swipe kennen. In deze tip vertellen wij je iets over het hoe én wat van swipe.

 

Hoe

Swipe is een functie die je gebruikt op een externe trackpad of op de trackpad van je MacBook. Je veegt of sleept je vingers over de trackpad en voert zo handelingen uit; doorspoelen, roteren, in- en uitzoomen en scrollen zijn enkele voorbeelden.

 

Wat

In deze tip behandelen we de functies 'inzoomen' en 'uitzoomen'.


UitzoomenInzoomen

Met swipe kun je heel snel in een scherm (internetpagina of tekstdocument) inzoomen of uitzoomen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer er een te klein (of juist te groot) lettertype wordt gehanteerd op de pagina waar jij je bevindt.

 

Overzicht

Persoonlijk gebruik ik swipe veel om overzicht te houden. Bijvoorbeeld op NU.nl. Een drukke site, vind ik zelf. Je zoomt even uit om het geheel te bekijken, en zoomt vervolgens in op het deel dat je beter wilt bekijken. 

 

Speel ermee, en ontdek het gemak

In het begin is het vooral aanmodderen met swipe. Je zult je afvragen of het daadwerkelijk een meerwaarde heeft. Op een gegeven moment krijg je er een handigheidje in, en gebruik je swipe doorlopend, zonder dat je het doorhebt!

 

Coming soon

Het in- en uitzoomen zijn slechts twee voorbeelden van de mogelijkheden van swipe. Binnenkort lanceert Apple zijn nieuwste operating system: Mac OS X Lion. Swipe heeft een grote rol in de innovatie van dit besturingssysteem. 

Een MacHelpTip door Jules ©2011