Programma vastgelopen?

Je Mac loopt bijna nooit vast maar heel soms gebeurt het toch. Apple Mail loopt vast tijdens het opmaken van een mailtje, Safari stopt tijdens het inladen van een webpagina of het programma Foto's is helemaal bevroren. Het programma reageert niet meer op je muisklikken en er komt een draaiende 'strandbal' in beeld op de plek van de muispijl. Wat kun je doen? MacHelp legt het uit. 

Je kunt controleren of alleen het het programma of je hele computer is vastgelopen.


Wanneer je nog kunt overschakelen naar een ander programma dan is er niet zo heel veel aan de hand. Het vastgelopen programma is dan geforceerd te stoppen.
OS X 10.11 Beach Ball

OSX 10.11 Beach Ball

Belangrijk!
Wanneer je een programma geforceerd gaat stoppen dan worden je wijzigingen aan het document of de foto niet opgeslagen. Je raakt dan ook je niet opgeslagen werk kwijt. Je kunt misschien nog een foto maken van je werk met je iPhone of mogelijk nog een schermafbeelding maken. 


Vier mogelijkheden om een programma geforceerd af te sluiten.

Eerste optie: Wanneer je links bovenin op het Apple logo klikt en vervolgens op 'Forceer stop' klikt dan kun je in het keuze venster het programma selecteren. Daarna op 'forceer stop' klikken om het programma af te sluiten.


force quit menu force quit window

Tweede optie: Wanneer je links bovenin op het Apple logo klikt en dan de shift toets indrukt dan kun je het actieve programma meteen afsluiten zonder het voorgaande keuze venster te openen.


force quit with shift

Derde optie: Je kunt met de toetsen cmd + alt + esc (Command, Optie en Escape) het programma sluiten.

Vierde optie: Als je het programma dat vastgelopen is onderin het Dock selecteert met de rechter muisknop dan verschijnt een keuze menu. Wanneer je stop ziet staan dan is het programma niet vast gelopen. Als je het programma toch geforceerd wil stoppen dan kun je de alt toets in drukken om de keuze 'Forceer stop' te krijgen. Wanneer je meteen 'Forceer stop' ziet staan dan is het programma vast gelopen, klik daar op en je Mac zal het programma afsluiten.

dock menu quit dock menu force quit

Nog maar even voor de duidelijkheid: Wanneer je een programma tot stoppen forceert dan raak je al je niet opgeslagen werk kwijt. Zo nu en dan na je bestandsbewerkingen even opslaan voorkomt dat je al te veel kwijt raakt bij een vastlopend programma.

 

Mac Store | Apple Support | Apple Reparatie