Sommige mensen kennen deze optie uit Microsoft Outlook Express of andere email programma's.
Standaard zit deze optie niet in Mac OS X mail. Daar hebben ze bij Apple ook een reden voor. MacHelp legt het voor je uit!

Bij Apple willen ze het mailprogramma zo snel, simpel en doeltreffend mogelijk houden. De meeste mensen zitten namelijk helemaal niet te wachten op lees/ontvangstbevestigingen. Dit genereert vooral extra mail, dataverkeer en afhandeling. Daarbij komt ook dat een lees/ontvangstbevestiging heel betrekkelijk is. Het werkt zeker niet (zoals sommige mensen denken) als een aangetekende brief van de postbode. Veel mailprogramma's hebben namelijk de optie 'negeer lees/ontvangstbevestiging'. Als je er vanuit gaat dat geen ontvangstbevestiging krijgen betekent dat je mail niet gelezen is, kun je het mis hebben.

Voor Mac OS X Mail zijn er wel plug ins te krijgen op het internet, die deze functionaliteit in Mail wel bieden. Deze zijn vaak niet gratis, en werken vaak niet met de nieuwste versie van MAC OS X mail.

Toch kan je een leesbevestiging via een script toevoegen aan het mailprogramma. Let wel: het werkt alleen als de ontvanger gebruik maakt van Microsoft Outlook of een web-mail programma. Het werkt dus NIET als je een mailtje naar een andere MAC gebruiker stuurt die het vervolgens ook opent met zijn Mac OS X mailprogramma.

Let op:
Deze actie is niet voor 'dummies'. Niet dat de invoer zo gevaarlijk is maar toch is het invoeren voor eigen risico. MacHelp aanvaardt hiervoor verder geen enkele aansprakelijkheid.


Het gaat als volgt:

Open het programma 'Terminal'
(dit is te vinden onder Programma's / Hulpprogramma's / Terminal)

Type het volgende in:
defaults read com.apple.mail UserHeaders
Geef een enter

Als de cursor gewoon terug komt met niets, houdt dit in dat er nog geen leesbevestiging aan het mailprogramma gekoppeld is.

Type nu het volgende in:
defaults write com.apple.mail UserHeaders '{"Disposition-Notification-To" = "Name <email@address>"; }'

Hierbij moet je de Name die aan het eind van de regel tussen aanhalingstekens staat vervangen door de eigen naam van je account.
Voer bij email@address je eigen email adres in.

Het kan er als onderstaand voorbeeld uitzien:
defaults write com.apple.mail UserHeaders '{"Disposition-Notification-To" = "MacHelp <info@machelp>"; }'

Als je dit ingevoerd hebt, wordt bij iedere mail die je hebt ingevuld in bovenstaande regel een leesbevestiging meegestuurd.
Klikt de ontvanger hierop, dan krijg je dat in jouw mailbox te zien als een ontvangstbevestiging.

Wil je het weer uitzetten, dan moet je het volgende commando in de Terminal ingeven:

defaults delete com.apple.mail UserHeaders

 

Succes, wees voorzichtig met de terminal. uitvoering van dit artikel is geheel voor eigen risico!

Mac Store | Apple Support | Apple Reparatie | ICT Advies | Google G Suite