appeltjes-1
Heb je het idee dat je Mac trager wordt, of kun je af en toe bestanden niet weg- of overschrijven? Herstel dan eens je schijfbevoegdheden. MacHelp legt uit hoe!

Het trager worden van je Mac kan de oorzaak zijn van gecrashte programma's of bijvoorbeeld een Mac die helemaal vastloopt en alleen nog maar te herstarten is door de aan-uitknop een paar seconden in te drukken.
Nee Mac-gebruikers, dit gebeurt natuurlijk (bijna) nooit, maar áls het gebeurt laat het wel sporen achter: problemen met bestanden wegschrijven, bestanden die niet verwijderd willen worden, programma's die niet lekker lopen, enzovoort.

Wanneer je je Mac regelmatig 's nachts aan laat staan, worden bepaalde systeembeheertaken door het besturingssysteem automatisch uitgevoerd. Maar er zijn ook mensen die na gebruik hun Mac meteen uitschakelen. Beter voor het milieu natuurlijk, laten we dat vooropstellen.
Wil je problemen meteen proberen op te lossen, dan kun je de schijfbevoegdheden laten herstellen. Dit kun je doen met het schijfhulpprogramma, te vinden in de map Programma's -> Hulpprogramma's -> Schijfhulpprogramma. Je kunt ook heel makkelijk via Spotlight zoeken naar 'Schijfhulpprogramma'.

Het is altijd raadzaam om eerst een back-up te maken van je bestanden, voordat je dit soort systeemtaken uitvoert!

Schijfhulp-1

Standaard staat het programma ingesteld op het tabje Schijf-EHBO. Klik links op het icoontje van je harde schijf. Klik vervolgens op Herstel Schijfbevoegdheden.


Schijfhulp-2

Als er wat te herstellen valt, zal er een hele waslijst aan data in het infoscherm voorbij komen. Afhankelijk van de grootte van je harde schijf en de te herstellen schijfbevoegdheden kan het een tijdje duren voordat het programma dit allemaal hersteld heeft. Het is raadzaam om tijdens het proces je Mac even met rust te laten. Als het programma klaar is, en alles is goed gegaan, zal er een groene regel komen te staan met de tekst 'De Schijfbevoegdheden zijn hersteld'. Je kunt na het herstellen van de Schijfbevoegdheden ook nog de 'Herstel schijf functie' (rechts onder in) uit laten voeren. Deze optie bekijkt of je harde schijf zelf oké is. Je Mac zal naderhand weer een stuk soepeler gaan lopen.

Blijf je problemen ondervinden, of blijf je foutmeldingen krijgen, neem dan contact op met MacHelp voor een grondiger aanpak.
Een MacHelpTip door Dennis Bijl ©2019


Mac Store | Apple Support | Apple Reparatie