Statistieken tonen het aan: Mac computers zijn veilige computers. Er worden nauwelijks virussen/torjans gemaakt voor Mac computers. Toch kan het gebeuren dat er een virus of trojan wordt verspreid, denk bijvoorbeeld aan het Flashback trojan. In dit artikel legt MacHelp uit hoe je je Mac veilig kunt gebruiken.Trojan of virus? Het verschil:
Er is een groot verschil tussen een trojan en een virus. Een virus kan zich verspreiden zonder dat er verdere interactie van de gebruiker nodig is. Een trojan (ook wel Trojaans Paard genoemd) heeft altijd interactie nodig van de gebruiker; bijvoorbeeld het invoeren van een wachtwoord.

Flashback, hoe zit dat nou?

update
Een veel besproken onderwerp is het Flashback Trojan. Flashback maakt gebruik van een beveiligingslek in het software pakket Java. Als de gebruiker een website bezocht die besmet was, dan werd er om het systeem wachtwoord gevraagd. Op het moment dat deze werd ingevoerd, kon de Trojan zichzelf installeren. 
Een andere manier om Flashback te installeren, was door een valse update van Adobe Flash te installeren. Gebruikers kregen de melding dat er een update beschikbaar was en installeerden deze. Hierdoor werd Flashback geinstalleerd.Haal een update voor een software pakket óf via Apple Software update binnen,
of via de website van de fabrikant.Hoe kom ik er van af?
Zorg er voor dat je systeem helemaal up-to-date is. Apple heeft een java update uitgebracht die Flashback verwijdert áls je besmet bent. Om te controleren of je besmet bent, kun je op de website van F-Secure een bestandje downloaden (FlashBack Removal). Als je dit bestandje uitvoert, dan kun je zien of je bent besmet of niet. Mocht je wel besmet zijn, dan wordt Flashback automatisch verwijderd.

Er zijn dus twee mogelijkheden om Flashback te verwijderen: de laatste update installeren via Apple update of met behulp van de F-Secure Flashback Removal tool. Zorg er
altijd voor dat het systeem up-to-date is! Dit voorkomt beveiligingslekken!

 

Mac Store | Apple Support | Apple Reparatie