Apple Music; waardevol of waardeloos?

Uiteraard geldt voor alle MacTips: kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons via onderstaand contactformulier.

Inleiding

Apple Music is een 'streaming muziekdienst' vergelijkbaar met het bekende Spotify en het minder bekende Deezer. Het grote voordeel voor iPhone-, iPad- en Mac-gebruikers is het feit dat Apple Music standaard aanwezig is in iOS versie 8.4 en hoger en in de nieuwste versies van iTunes (12.2+) is ingebouwd. Apple Music komt met een gratis proefperiode van drie maanden.

 

Hoe werkt het?

 
Na het aanmelden (meer over de aanmelding onder het kopje 'Apple Music activeren').

voor Apple Music wordt er gevraagd naar persoonlijke muzieksmaak. Hiervoor kijkt Apple Music naar eerder gekochte muziek en voorkeursartiesten die gekozen kunnen worden bij de activering. Na het aanmelden heb je toegang tot de complete Apple Music muziekbibliotheek. Uitzonderingen zijn er wel, bijvoorbeeld speciale nummers die alleen voor albums beschikbaar zijn.

De muziek die lokaal op je iPhone, iPad of Mac staan worden toegevoegd aan 'Mijn muziek'. Het is mogelijk om te zoeken in 'Mijn muziek' en in de collectie van Apple Music. Nummers/albums die in Apple Music staan kun je toegevoegen aan 'Mijn muziek', waarna het te vinden is in je eigen collectie.
 

Streamen of lokaal

 
Het is mogelijk om de muziek uit Apple Music te streamen. Dit houdt in dat de muziek afgespeeld wordt vanaf het internet zonder dat het fysiek op het apparaat staat. Ook is het mogelijk om muziek offline beschikbaar te maken zodat het ook te benaderen is zonder internetverbinding. De muziek is via een WiFi netwerk en via het mobiele netwerk te beluisteren. Het beluisteren en downloaden van muziek via het mobiele netwerk zal echter veel meer datagebruik tot gevolg hebben. Houd daar dus rekening mee.
 

Apple Music activeren

 
Bij het activeren van Apple Music controleert Apple of er na de proefperiode van drie maanden voldoende kredietwaardigheid is om de aankoop van Apple Music te voldoen. Kredietwaardigheid houdt in dit geval in dat er meer dan €10 op je account staat (op te waarderen met giftcards) of dat er een creditcard is gekoppeld. Daarna vraagt je apparaat om Apple Music te kopen. De betaling vindt pas plaats ná de proefperiode. Er wordt dus in eerste instantie niets afgeschreven.
 

Apple Music vs. concurrentie

 
Apple is met de muziekdienst weer een nieuwe wereld ingedoken. Wat voor Apple een nieuw gebied is, is voor Spotify een bekend gebied. Spotify zal daarom op verschillende fronten verder en beter zijn dan Apple Music. Voordeel van Apple Music is echter dat het onderdeel uitmaakt van de iOS versies en Mac versies. Hierdoor heb je geen aparte programma's nodig en sluit het mooi aan bij de huisstijl van Apple. Beide partijen hebben een aanbod van ruim 30 miljoen nummers.
 

Gezinsdeling

 
Gezinsdeling is een manier om aankopen onder verschillende AppleID's te delen. Dit geldt ook voor de aankoop van Apple Music. Voor €14,99 kun je Apple Music aanschaffen voor het gezin. De iCloud gezinsdeling heeft een maximum van zes gebruikers. Dus de €14,99 voor Apple Music is te gebruiken door zes verschillende gebruikers. Meer over gezinsdeling vind je in de tip over gezinsdeling.
 

Conclusie

 
Apple Muziek is een 'verse' speler op de markt. Kinderziektes zullen zeker aanwezig zijn. Doordat Apple Music is geïntegreerd in iOS en iTunes op de Mac zal het een geduchte tegenstander kunnen worden van Spotify.