Apple Airtag

De Apple AirTag is een handige tool die bedoeld is om je persoonlijke spullen terug te vinden; je sleutels, tas of portemonnee. De AirTag is niet bedoeld om mensen te volgen. Toch ontvangen hierover veel vragen via onze Apple Helpdesk. Kan er eenvoudig misbruik gemaakt worden van de AirTag? Wat als iemand jou ongewild wil volgen of stalken? Wat gebeurt er als iemand stiekem een AirTag in jouw tas of jaszak stopt? Graag beantwoorden we in deze MacTip de vragen over de veiligheid van de AirTag.

Stel iemand stopt ongemerkt een Airtag in jouw tas. Wat gebeurt er dan? Als een AirTag van iemand anders tussen jouw spullen beland krijg je daar na drie dagen een melding van op je iPhone. Je iPhone merkt dat de eigenaar van de AirTag niet meer in de buurt is en dat deze voor een bepaalde tijd in jouw omgeving is. Op je iPhone verschijnt een bericht waarop staat dat er een onbekende AirTag in jouw buurt is. Als je geen iPhone hebt begint de AirTag na een poosje vanzelf te bliepen.

Hoe zet ik de ‘gevonden’ AirTag uit?

De AirTag is te scannen met je telefoon. Vervolgens deactiveer je deze AirTag door de vervolgstappen op je scherm te volgen. Op de AirTag staat een serienummer. Deze kan je gebruiken mocht je de politie willen informeren over de gevonden AirTag. Uiteraard kan je hiervoor bij MacHelp terecht. Wij helpen je graag!

Wat gebeurt er als er veel onbekende AirTags bij elkaar zijn? Ben je op een festival of in de trein met veel mensen bij elkaar dan krijg je niet automatisch een melding van al deze AirTags. Je krijgt namelijk alleen een melding van een AirTag als de eigenaar ervan niet meer in buurt is of als de AirTag langere tijd in jouw omgeving is.

Huiselijk geweld

Apple heeft goed nagedacht over de veiligheid alleen is het voor mensen die samenwonen nog te makkelijk om een huisgenoot of partner te volgen. Een AirTag van iemand anders geeft weliswaar een signaal af naar jouw iPhone maar werkt dit niet, dan begint de AirTag pas na drie dagen te bliepen. Daarbij is het geluid vrij zacht en van korte duur. Pas na een paar uur gaat de AirTag weer 15 seconden af. Dit geluid is ook nog eens te dempen door de AirTag in te pakken in geluidwerend materiaal. Android gebruikers zijn hiermee nog makkelijker te volgen omdat ze geen signaal ontvangen op hun iPhone.

De termijn van drie dagen is te lang. In de praktijk is de kans heel groot dat de AirTag binnen die drie dagen alweer contact heeft gemaakt met de iPhone van de eigenaar. Daarmee is de termijn van drie dagen gereset en kan iemand eenvoudig verder gevolgd worden zonder dat te merken.

Handige gadget

Uiteraard zijn en blijven wij fan van de Apple producten. Het is een leuke gadget die enorm handig is voor de rommelkonten onder ons. Het was nog nooit zó makkelijk om je spullen terug te vinden namelijk! En dat is ook het doel van de Apple producten, het leven een beetje simpeler maken!

Wil je meer weten over de AirTag of over andere handige Apple producten? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag!