appeltjes-1
Sinds het uitkomen van iOS 4.2 werkt het schuifje boven de volumeregeling aan de zijkant niet meer als vergrendeling voor de schermrotatie.


Apple heeft ervoor gekozen om de schuifschakelaar aan de zijkant van de iPad niet meer de schermrotatievergrendelingsfunctie te geven.
Deze is nu net als bij de iPhone 4 veranderd in de mute- (volume-uit)functie, om alle iDevices op dezelfde manier te laten werken.

Net als bij de nieuwe iPhone 4 kun je de schermrotatie op de volgende manier 'softwarematig' vergrendelen.

home-button

Druk eerst twee keer op de home-knop.


orientation_swipe
Veeg daarna met je vinger onder in de grijze balk naar rechts.


orientation_un
Door op het rotatie-icoon links te drukken kun je de schermrotatie inschakelen.


orientation_lock
Door nogmaals op het rotatie-icoon links te drukken kun je de schermrotatie vastzetten.


De iPad kan vanaf iOs 4.2 ook multitasken (meerdere apps tegelijk draaien). Iedere app die je opstart, wordt in de multitaskbar weergegeven. Het werkt, maar niet helemaal geweldig. Als je twee keer op de home-knop drukt, kom je in het scherm met de multitaskbar. Heb je bijvoorbeeld tien apps tegelijk geopend op je iPad, dan komen deze in deze balk te staan. Hier kun je nu makkelijk schakelen van de ene naar de andere app. Maar de apps blijven zich bij het opstarten maar opstapelen tot je ze in deze balk écht afsluit.
Afsluiten doe je door iets meer dan een seconde op een icoontje te drukken en vervolgens op het rode --teken te drukken.
Handig zou bijvoorbeeld de mogelijkheid zijn om alle programma's in één keer te sluiten, of dat ze automatisch worden afgesloten na bijvoorbeeld een week niet gebruikt te zijn.
Multitasken van meerdere apps werkt ook maar ten dele. Alleen apps die multitasking echt ondersteunen werken tegelijk. Andere apps worden gewoon opnieuw opgestart als je ze in de multitaskbalk activeert. Misschien worden dit soort zaken binnen een volgende update anders geregeld. We wachten af.

Een MacHelpTip door Pierre ©2010