Is jouw wachtwoord sterk genoeg? Machelp wil graag dat onze klanten bewust worden van de risico’s van een zwak wachtwoord. Vraag je je wel eens af hoe veilig jouw wachtwoord werkelijk is?

In deze tip bieden we een gratis tool waarmee je de veiligheid van je wachtwoord kan checken. Op de volgende site how secure is my password kan je zien hoe veilig je wachtwoord is en wat er gebeurt als je een paar tekens aan je wachtwoord toevoegt.

 Machelp geeft een aantal tips hoe je je wachtwoord sterker kan maken:

  1. Zorg voor een voldoende aantal tekens. We adviseren minimaal 10 maar meer tekens is uiteraard altijd beter.
  2. Maak gebruik van verschillende soorten karakters zoals cijfers, letters, hoofdletters en leestekens. Dit zorgt ervoor dat je wachtwoord extra veilig wordt.
  3. Maak een wachtwoordzin. Een zin is makkelijk te onthouden en zorgt voor de gewenste sterkte van het wachtwoord in combinatie met cijfers en leestekens.
  4. Verander regelmatig je wachtwoord. Vaak worden wachtwoorden één keer aangemaakt en nooit meer veranderd. Verderop in het artikel leggen we uit waarom je wachtwoord regelmatig aangepast moet worden. 
  5. Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende websites, dit is bijvoorbeeld mogelijk met een password manager. Hier komen we nog op terug.
  6. Gebruik geen informatie die makkelijk te achterhalen is. Zoals namen, adressen of geboortedata.

Password managers

Het voordeel van het gebruik van een password manager is dat je een veilig wachtwoord gebruikt voor verschillende websites. Machelp adviseert daarom ook het gebruik van een password manager. Zou je graag advies willen in welke password manager het beste voor jou werkt dan raden we aan om contact op te nemen met ons. Dit kan telefonisch op 038-3388840 of per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Uiteraard is het ook mogelijk om een password manager door ons te laten configureren zodat je zeker bent dat het goed is geïnstalleerd.

Controle van je wachtwoord

Naast een veilig wachtwoord is het ook van belang dat je controleert of je wachtwoorden ooit zijn bemachtigd door verkeerde partijen. Bij de tips gaven we al aan dat je je wachtwoord regelmatig aan moet passen om de veiligheid te garanderen. Om te controleren of je emailadres in een database voorkomt die ooit gehacked is en waar dus ook je wachtwoord in voor kan komen kan je naar de site haveibeenpwned gaan. Wanneer jouw gegevens tevoorschijn komen raden we aan om alle de sites waarbij je wachtwoord is gebruikt aan te passen.