appeltjes-1
Kan digitaal tekenen een eyeopener voor jou zijn? MacHelp informeert je!

Ben je creatief en teken je wel eens met pen, potloof, kwast of wat dan ook?
Vast heel leuk, en vertrouwd om op papier of canvas te tekenen, maar heb je je er wel eens in verdiept dat dit ook al tijden ook heel interessant digitaal kan?
Misschien zul je denken dat tekenen op een computer alleen maar met een muis kan, en dat dit natuurlijk voor geen meter tekent. Klopt, maar het is niet helemaal waar.


Al tijden maakt o.a. fabrikant Wacom tekentabletten waar je met een speciale bijgeleverde pen prachtig digitaal kunt tekenen. Deze tekentabletten zijn drukgevoelig. Dit wil zeggen dat ze net als een potlood/penceel met meer druk op de pen meer 'inkt' op het beeldscherm produceren. Op deze manier kun je heel realistisch tekenen/overtrekken. Deze tabletten zijn al vanaf zo'n €60 te koop, er zijn wel behoorlijke kwaliteitsverschillen.

Er is veel verschillende software beschikbaar waar je digitaal goed mee kan tekenen. Deze software moet wel de drukgevoeligheid van je tablet kunnen vertalen. Er is natuurlijk nog een maar. Je tekent op zo'n tablet, en kijkt naar het beeldscherm tijdens het tekenen. Dit is nog steeds niet echt een natuurlijke manier van tekenen. Daarom maakt Wacom ook tekentabletten waar je beeldscherm ook meteen je tekenvlak is. Zo voelt digitaal tekenen natuurgetrouwer aan. De prijzen van deze tablets beginnen boven de €1000,- Sinds kort is er ook een goedkoper alternatief voor.

Heb je een iPhone, iPod Touch of de nieuwste ‘i-telg’ iPad, dan kun je met een kleine investering prachtig digitaal tekenen. De bovengenoemde Apple-producten hebben allemaal een aanraakgevoelig scherm. Daarop kan je simpel, met je vinger of met een speciale 'stylus' pen, digitaal tekenen.
 
De iPodTouch en iPhone zijn leuk voor schetsjes onderweg, maar het scherm is eigenlijk te klein om echt mee aan de slag te kunnen. In de onderstaande links is ook een voorbeeld te zien van iemand die digitaal tekent op de nieuwe iPad. Leuk detail, hij zet hem meteen serieus op een ezel om aan het werk te gaan!

In de onderstaande links zijn (slechts enkele) mooie voorbeelden van digitale tekenaars en tekensoftware te vinden.

Een MacHelpTip door Dennis Bijl ©2019

   

Mac Store | Apple Support | Apple Reparatie |