Virusscanners, Cleaners, en meer...

We worden tegenwoordig plat gemaild over allerlei prachtige aanbiedingen van de nieuwste virusscanners, van onderhoudsprogramma’s als MacKeeper en CleanMyMac en ga zo maar door. Maar waarom zouden we die programma’s eigenlijk willen? Het kan je een veiliger gevoel geven, maar wat doet het in werkelijkheid?


Virusscanners

Iedereen wil dat zijn/haar Mac goed werkt en dat je er gebruik van kunt maken zonder je zorgen te hoeven maken over virussen, malware, etc. Het installeren van een virusscanner geeft vaak een veiliger gevoel, maar in werkelijkheid installeer je hem voor niks. De 'huis-tuin-en-keuken'-gebruikers hebben namelijk nauwelijks tot geen kans om besmet te worden met een virus. Op het moment dat je allerlei dingen download van dubieuze websites, dan pas is het een risico. Maar dat heb je volledig in de hand.

MacKeeper, CleanMyMac, etc.

Er zijn verschillende programma’s verkrijgbaar die in een andere categorie vallen dan virusscanners. Ik neem in dit voorbeeld even twee bekende programma’s; MacKeeper en CleanMyMac. Ze worden soms meegeinstalleerd met een browser, Adobe Acrobat of Oracle's Java als je vergeet het vakje voor 'mee-installeren' te ontvinken. Daarnaast tref je op verschillende websites pop-ups die reclame maken voor deze programma’s. Wat doen deze programma's nou eigenlijk?

* Ze ruimen 'onbelangrijke' bestanden op (caches, zoals ze dit noemen);
* Ze verwijderen 'System Junk'(een term waar wij nog nooit van hebben gehoord maar er kan achtergebleven tijdelijke bestanden mee worden bedoeld);
* Ze verwijderen overgebleven bestanden van verwijderde programma’s.

macruitenwisserEn zo zijn er nog een heel aantal 'handige' onderdelen. Al deze dingen doet Mac OS X zelf al! We maken nogal eens mee dat programma’s zelfs helemaal niet goed meer werken nadat er 'system junk' bestanden of overgebleven bestanden worden verwijderd door MacKeeper of CleanMyMac omdat bleek dat er toch essentiele bestanden voor een goede werking van een programma waren verwijderd. Wij raden daarom absoluut af om deze programma’s te gebruiken.


Op het moment dat je problemen ervaart met je Mac, dan kun je deze beter even langs brengen, dan dat je met dit soort programma’s gaat experimenteren. Dit scheelt een hoop tijd, geld en energie.