Wanneer je aan het werk bent op je MacBook wordt alles wat je doet, opgeslagen op het werkgeheugen. Zodra je je laptop dichtklapt of uitzet, wordt alles van het werkgeheugen overgeschreven naar het vaste geheugen.

 

Dit is een belangrijk proces, waarbij je werkgeheugen in verbinding staat met je harde schijf. Het wegschrijven van het geheugen kan even duren; vandaar dat je laptop niet ineens pats-boem uit is zodra je hem uit wilt schakelen.

Wanneer je je laptop dichtklapt, moet het wegschrijven dus ook gebeuren.

Het is erg belangrijk dat je je MacBook NIET verplaatst tijdens dit proces. Dat kan namelijk je harde schijf onherstelbaar beschadigen. Na het overschrijven is het veilig om je MacBook te verplaatsen.

 

Hoe weet je nou precies wanneer je je laptop wel mag verplaatsen en wanneer niet!?

Dichtklappen

Apple heeft een lampje in je MacBook geplaatst dat gekoppeld is aan de sluimerstand. Wanneer je je laptop dichtklapt, zal dit lampje aangaan. Wanneer het overschrijven voltooid is, zal dit lampje langzaam uit en aan blijven gaan; de laptop staat dan in de 'ademhalingsstand' of 'slaapstand'.

Uitschakelen

Wanneer het beeldscherm van je MacBook zwart wordt, weet je dat hij is uitgeschakeld. Nu kun je hem veilig vervoeren.

 

Haastige spoed is zelden goed

Het wachten op de slaapstand kan even duren. Dat zal bij haast erg vervelend zijn, maar bedenk dat je jezelf wel voor je kop kunt slaan als je je harde schijf onherstelbaar beschadigt.

 

Dit geldt voor de MacBook Pro en de normale MacBook.

Zie hieronder een filmpje waarin MacHelp je laat zien wat de juiste manier is om je voeding op te bergen.

 

Een MacHelpTip door Dennis & Jules ©2011