Helaas ontkomen we er inmiddels niet meer aan; phishing mail. Je hebt vast wel eens een email ontvangen van bijvoorbeeld de "ING bank", waarin gevraagd werd om je account te verifiëren of deblokkeren. Zodra je op de link klikt kom je uit op een website die precies op de site van (in ons voorbeeld) de ING bank lijkt. Op het moment dat je jouw persoonlijke gegevens invoert en op verzenden klikt, worden al je gegevens naar een fraudeur verstuurd.

Leer phishingmails herkennen

In deze Mactip geven wij tips hoe je phishingmailtjes kunt herkennen en hoe je kunt voorkomen slachtoffer te worden van deze praktijken.

 

Allereerst; hoe herken ik een phishingmail?

 

Allereerst is het heel belangrijk om een phishingmail te herkennen. Wanneer je het trucje eenmaal doorhebt is het lang zo spannend niet meer. Een aantal belangrijke punten:

– In 9 van de 10 gevallen mailt bijvoorbeeld een bank niet, maar sturen zij een brief per post.
– Wanneer je u toch een email ontvangt, let dan goed op de opbouw/typefouten van een mail.
– Houd je muis stil op de "KLIK HIER" link in de mail, dan krijg je de website-link te zien (zie afbeeldingen)
– Mocht je toch op een link klikken, controleer dan meermaals de URL van de website waar je bent.
– Belangrijke websites hebben altijd een SSL verbinding; dit kun je herkennen door middel van het slotje in de websitebalk.
– Vaak is de zinsopbouw hilarisch; een bank zal nooit een mail beginnen met "Geachte ING BANK Client".

 

Enkele voorbeelden van phishingmails;

 

Phisingbericht voorbeeld 1Phisingbericht voorbeeld 2Phisingbericht voorbeeld 3

 

 

 

 

 

Ik denk dat het mailtje echt is, maar twijfel toch..

 

Bij twijfel kun je natuurlijk altijd bellen met onze professionele helpdesk! Wij zijn bereikbaar op 0383388840. Als je enkel zo'n mailtje doorstuurt zonder ons daarover te bellen, heb je kans dat wij er overheen kijken. 99% van dat soort mailtjes komen bij ons namelijk automatisch in de spam folder terecht omdat er nogal wat mensen met te veel tijd en te weinig gevoel voor humor online actief zijn. Om ons tijd te sparen die nuttiger kan worden ingezet werpen we niet te vaak een blik in de spambox.