Extensies voegen functies toe aan de Safari-webbrowser Je kunt daarbij onder andere denken aan het makkelijk invullen van wachtwoorden, weergeven van nuttige informatie over een webpagina, hulp bij veelgebruikte handelingen en het bookmarken van pagina’s. Voor Safari 9 was het mogelijk om elke extensie bij Safari te installeren. Maar Apple veranderde dat en beperkte de installatie van extensies tot door Apple gesigneerde extensies en extensies in de Safari-galerij.

Door Apple gecontroleerde extensies installeer je simpel. Ga hiervoor gewoon naar de extensie-galerie van Apple. Safari-extensies die je via de galerie installeert worden automatisch bijgewerkt.

 1. Open de Safari-browser op je Mac.
 2. Ga naar Safari > Safari-extensies.
 3. Kies de door jou gewenste extensie en klik op Installeer nu.

Extensies die niet in de galerie van Apple staan installeer je door ze eerst te downloaden. Je krijgt dan een bestandje binnen dat eindigt op .safariextz. Dubbelklik op dit bestand om de extensie te installeren. Deze extensies zul je handmatig moeten bijwerken:

 1. Kies in Safari de optie Safari > Voorkeuren > Extensies.
 2. Kies de updates die je wilt, gesteld dat er updates zijn.
 3. Klik op de knop Werk bij naast de updates die je wilt installeren.

Daarnaast zijn er nog extensies die niet door Apple vertrouwd worden. Installatie daarvan vraagt nog wat meer inspanning. Je moet daarvoor in de Appelsettings ook programma die niet oor Apple zijn goedgekeurd gaan vertrouwen. Ga naar:

 1. systeemvoorkeuren
 2. Kies beveiliging en privacy.
 3. Vink aan: Sta programma’s toe die gedownload zijn bij elke bron.

Vergrendel je instellingen vervolgens weer. Daarna is het mogelijk om ook ‘extensies van buiten’ geïnstalleerd te krijgen.

Safari-extensies uitschakelen en verwijderen

Extensies die je niet langer wilt gebruiken kun je uitschakelen of verwijderen:

 1. Ga in de Safari-browser naar Safari > Voorkeuren > Extensies.
 2. Kies de extensie waar het je om gaat.
 3. Ontvink Schakel in. Je kunt ook op de knop Verwijder klikken.