MacHelp heeft  een lijst met handige gratis software samengesteld met essentiële programma's die iedere Mac gebruiker geïnstalleerd moet hebben, en ook een lijst van software in verschillende categorieën.Essentiële (must Have) top 5 voor je Mac

firefox

(Mozilla) Firefox
De alternative browser naast Safari. Safari is best wel een fijne browser, maar soms kan je problemen hebben met bepaalde sites op internet. Een menu klapt niet open, een navigatieknop werkt niet enz. Probeer dan zo'n site eens te openen in Firefox. Kans is groter dat het gaat werken.
 

flip4mac

Flip4Mac
Tja, sommige zaken van Microsoft ben je gewoon nodig op je Mac. Flip4Mac is er één van. Als je deze 'plugin' installeert zullen de meeste (Windows) filmpjes (.wmv .wma .avi, enz.) op internet en lokaal via QuickTime op je Mac af te spelen zijn. Installeer ook Perian voor nog meer ondersteuning van verschillenden filmformaten.
 

perian

Perian
Met Perian (in combinatie met Flip4Mac) kunnen nog meer filmformaten door Apple's QuickTime afgespeeld worden.
 

vlc

VLC Video player
Met QuickTime kan je heel wat filmformaten afspelen. Wat QuickTime niet kan, kan VLC wel. Deze speelt werkelijk (bijna) alles filmformaten af.
 

stuffit

Stuffit Expander
Krijg je wel eens bestanden van andere personen (Windows/Mac) die 'gezipt' zijn? Deze zijn dan ingepakt om bijv. de bestandsgrootte te verkleinen. Wordt ook vaak gebruikt om meerdere bestanden als één ingepakt bestand te kunnen versturen via de mail. Met Expander kun je deze bestanden uitpakken. Met Stuffit kan je ook inpakken, maar deze is niet gratis.
Binnen OS X kan je simpel een bestand of map inpakken door er op te klikken, vervolgens de rechtermuistoets in te drukken en te kiezen voor 'Comprimeer'.
Op deze manier wordt er een 'zip-bestand' van gemaakt.

 
magicpref


MagicPrefs
Heb je onlangs de nieuwe AppleMagicMouse aangeschaft? Wil je er meer functionaliteit uithalen? Installeer dan eens deze tool.

kickstart


Dashboard Kickstart
Maak je vaak gebruik van je Dashboard met Widgets, dan zal je vaak merken dat het een tijdje duurt voordat alle widgets zijn bijgewerkt/ingeladen.
Met Dashboard Kickstart wordt alles al klaargezet voordat je de widgets oproept. Daardoor verschijnen alle widgets supersnel op je scherm.

miro


Miro Video Converter
De video converter HandBreak is een hele mooie met veel instellingen.
Heb je dat allemaal niet nodig, probeer dan eens Miro. Sleep je videobestand er op, kies waar je het op wilt afspelen en gaan!. veel instellingen voor Apple, maar ook voor Android en zelfs Playstation.

spotify


Spotify
Luister naar (over de) 10 miljoen streaming tracks! Je mag met een gratis account (met reclame onderbreking) 20 uur in de week luisteren. Ga je een abonnement aan, dan mag je onbeperkt zonder onderbreking luisteren.
Wil je geen account maar toch online luisteren is Grooveshark een fijne optie.

textorizer


Textorizer
Leuke tool om foto's om te laten zetten in tekst. Kijk je dichtbij dan zie je tekst. Kijk je van een afstand dan zie je in de tekst de aangegeven foto terug.

macosaix


MacOSaiX
Leuke tool om met héééél veel kleine fotootjes een grote afbeelding te laten maken. Misschien heb je ooit wel zo'n poster gezien. Van afstand zie je een beeld, ga je dichterbij kijken dan blijkt het opgebouwd uit kleine foto's.

sketchup


Google SketchUp
Fantastisch (2D/3D) tekenpakket. Simpel en ook nog gratis ook. Met een grote online gebruikersgroep.

handbreak


HandBreak
Erg goed en compleet programma om losse videobestanden en complete DVD's over te zetten naar mp4-formaat zodat je ze af kan spelen op alle Apple apparaten. Lees hier de MacTip over HandBreak.

poladroid


Poladroid
Herriner je je nog de Polaroid camera van vroeger? Nu kun je eindelijk van je HiDef foto's weer de LoDef Polaroid foto's maken! * Experimenteer vooral met de instellingen voor het beste Oldskool resultaat!

pixelstick


PixelStick
Handige tool (voor ontwerpers) om allerlei zaken (hoek, lengte breedte e.d.) op je beeldscherm op te meten.

googleearth


Google Earth
Google Maps is mooi programma om sattelietfoto's te bekijken en routes uit te stippelen, maar Google Earth gaat nog wel even een stapje verder.
Installeren voor uren lang kijk- en GluurBijDeBuurPlezier!

gimp


GIMP
Goed gratis fotobewerkingsprogramma. Heeft veel opties inzig van zijn het alom bekende (maar dure) Photoshop. Je kan zelfs in lagen werken. En dat allemaal helaal voor NixNoppesNada!

fruux


Fruux
Ben je nog steeds niet van plan om te betalen voor Appel's MobileMe service? De service om je agenda's, adresboek en je internet favorieten te delen met al je Apple apparaten? Dan is dit een goed gratis alternatief.

evernote


Evernote
Bundel al je aantekeningn, foto's en gesproken memo's op één centrale plek. Ovral te benaderen via je iPhone/iPad/Mac.

coconut_battery


Coconut Battery
Een app die uitgebreid de status van je laptopbatterij toont. Hij geeft ook de huidige status van je batterij weer in vergelijking tot de nieuwstaat van je laptop toen die de Apple-fabriek verliet.

chrome


Google Chrome
Gewoon een goede snelle alternatieve webbrowser

dropbox


Dropbox
Een superhandige tijdelijke opslag in de 'cloud' zoals ze dat tegenwoordig noemen. Je krijgt na het aanmaken van een (gratis) account 2GB aan ruimte om bestanden op te slaan. Vervolgens kan je deze heel makkelijk benaderen vanaf je iPodtouch iPhone, iPad, Mac of (misschien wel) Windows machine.

skype


Skype
Gratis bellen (met video) naar iedereen over de hele wereld. De andere persoon moet ook Skype op zijn computer/mobiel hebben staan. Je kan ook goedkoop bellen (ook internationaal) naar vaste nummers met een op te waarderen beltegoed. Tegenwoordig kan je zelfs beeldbellen naar de iPhone4, iPodtouch en iPad2!

audacity


Audacity
Een erg handig audio bewerkprogramma om audio (zelfs in meerdere sporen) te kunnen knippen, plakken en effecten te geven. Je kan er van bestaande audio ook b.v. ringtones mee maken voor je mobiele telefoon.

neooffice.png


NeoOffice
Een Teksteditor, Rekenblad en Presentatie maak programma dat ook nog eens compatible is met Microsoft Office. maar dan gratis (tip!)

onyx


OnyX
Het onmisbare onderhouds programma.

jumpcut.png


Jumpcut
Voor een uitgebreider clipboard.
Hiermee kan je meerdere keren een kopieer aktie naar een clipboard plakken. Super handig als je veel met knip/plak akties werkt.

tubetv.jpg


Tube TV
Download filmpjes van o.a. YouTube voor lokaal gebruik. (ook handig voor video gebruik op je iPod of iPhone). Hele goede online variant is Keepvid.

imagewell.png


ImageWell
Voor het snel omzetten en webready maken van afbeeldingen.

seashore.png


Seashore
Een makkelijke en lichtgewicht programma om afbeeldingen te bewerken.

isolator.png


Solator
Zorgt ervoor dat alleen het active programma te zien is,
is handig om de concentratie vast te houden.

cyberduck-application.png


Cyberduck
FTP/SFTP programma met een intiutieve GUI. Lekker simpel en doet gewoon wat het moet doen.

cotvnc.png


Chicken of the VNC
Gewoon de beste VNC client die er is.

inkscape


Inkscape
Wil je een gratis programma waar je met vectoren kan tekenen en ook nog eens Adobe Illustrator bestanden mee kan openen/bewerken? Hier is het!

caffeine


Cafeïne
Dit kleine programmaatje zorgt ervoor dat je Mac niet in slaap valt (makkelijk tijdens bijv. uitzending gemist).