Vooral tijdens je vakantie wil je nog wel eens gebruik maken van gratis open wifi-netwerken om je mail te controleren. Daarnaast zijn gratis hotspots doorgaans niet (goed) beveiligd. Daardoor zijn je gebruikersnaam en wachtwoord voor je e-mail zo te onderscheppen. Hetzelfde geldt voor andere wachtwoorden en codes voor websites die over zo'n onbeveiligde verbinding gaan.

Met VPN software en applicatieskun je ook op open wifi-netwerken veilig internetten. Deze software maakt een VPN-verbinding met beveiligde proxy servers, waardoor je veilig kunt surfen en mailen. Gratis varianten van de VPN software hebben doorgaans enige beperkingen als reclame in beeld, een tijdslimiet of snelheidsbeperking. ProtonVPN is een Engelstalig VPN pakket van de makers van het beveiligde ProtonMail uit Zwitserland dat wordt gebruikt door activisten en journalisten die niet afgeluisterd willen worden.

In de betaalde versie van Proton VPN  kun je de beveiligingsgraad verhogen door Secure Core aan te zetten. Daardoor wordt internetverkeer nog extra omgeleid via het beveiligde Proton VPN Secure Core-netwerk - dat servers heeft in Zwitserland, IJsland en Zweden.

De gratis versie zonder datalimiet kent deze extra beveiliging niet en werkt wat langzamer. Maar ik dit pakket is goed beveiligd en logt geen surfgegevens van gebruikers al moet je je wel registreren om er gebruik van te kunnen maken. Het is al beschikbaar voor Windows, Mac en Android en komt na de vakantie ook voor iOS uit.