MacHelp logo

Welkom bij MacHelp

Tap hier voor direct contact!

038 33 888 40

Telefonisch support is beschikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur.
Het servicepunt is geopend van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.00 uur.
Wat kunnen wij van MacHelp vandaag voor je doen?

MacTips

MacTips

Paint op je Mac?

Als je aan Windows en macOS gebruikers vraagt welk besturingssysteem het beste is dan zal je al snel merken dat de discussie gaat over de diverse programma’s die beschikbaar zijn voor Windows en macOS. Een Windows gebruiker zou zeggen dat hij niet al zijn favoriete programma’s kan gebruiken op macOS, terwijl een macOS gebruiker zou zeggen dat de programma’s op macOS van een stuk hogere kwaliteit zijn. Maar waar het dan vaak niet over gaat, zijn de kleine programma’s die je standaard meegeleverd krijgt bij zowel macOS als Windows: de foto’s app, de teksteditor of Garageband. Dit zijn de apps die je bijna dagelijks gebruikt en die je leven een stuk makkelijker kunnen maken. Een favoriet onder Windows gebruikers is Paint. Dit kleine programma voor Windows is soms precies wat je nodig hebt op je Mac, maar een duidelijk alternatief lijkt niet echt voorhanden. Of toch wel? We bespreken de verborgen Paint functie van de Voorvertoning app, waarmee je toch een aantal simpele aanpassingen kunt doen aan foto’s.

Voorvertoning gebruiken om foto’s te bewerken

De bewerkingsopties in de Voorvertoning app zijn er vooral op gericht om kleine stukjes tekst te plaatsen bij een afbeelding of om simpele aanpassingen te doen. Ideaal dus als je gewoon even snel een foto bij wilt snijden en wilt voorzien van een tekst. Maar hoe werkt? Eerst moet je de afbeelding die je wilt bewerken openen met de Voorvertoning app. Dit doe je door de afbeelding die je wilt bewerken naar het Voorvertoning icoontje in de Dock te slepen of door rechts te klikken op de foto en Open Met > Voorvertoning te selecteren.

Simpele aanpassingen doen

Bovenin de balk zie je nu een klein icoontje dat lijkt op een gereedschapskist, naast de zoekbalk. Klik je hierop dan wordt de wijzigingsknoppenbalk geopend, waarmee je een aantal aanpassingen kunt doen. Een aantal veelgebruikte functies zijn:
balk voorvertoning

Tekst

Tekst toevoegen doe je door op het icoontje met tekst te drukken, waarna er een vak met een standaardtekst midden op je foto wordt geplaatst. Deze tekst kun je dan zelf aanpassen en naar de juiste plek verplaatsen. Ook kun je natuurlijk de grootte en de kleur aanpassen.

Tekenen

Hiermee kun je rechthoeken, ovalen of lijnen tekenen (ook hier geldt weer dat je een vierkant of cirkel tekent door de shift knop in te drukken.) Heb je eenmaal een vorm getekend dan verschijnen er extra opties aan de rechterkant van de knoppenbalk waarmee je de kleur, vulling of omtrek kunt wijzigen. Wat je hebt getekend kun je daarna ook nog verplaatsen en groter of kleiner maken.

Selecteren

Hiermee kun je een gedeelte van de afbeelding selecteren en deze selectie kopiëren of de afbeelding bijsnijden aan de hand van deze selectie. Je kunt een rechthoek of een ovaal selecteren (als je shift ingedrukt houdt wordt het een vierkant of een cirkel), of de lassoselectie gebruiken om zelf de vorm van de selectie te bepalen.

Ideaal voor snelle aanpassingen

Deze bewerkingsopties van de Voorvertoning app zijn ideaal als je gewoon even snel wat aanpassingen wilt doen, zonder dat je hierbij grote apps als Photoshop moet opstarten. Perfect dus om even snel die foto bij te snijden voordat je hem op Facebook zet of om een snel een pijl te tekenen om een screenshot duidelijker te maken.
logo-paint-windows-voorvertoning-mac.png

Vragen staat vrij!


Vul uw naam in

Vul uw telefoonnummer in

Vul uw e-mailadres in

Stel uw vraag
Neem contact met mij op via

Invalid Input

Nieuwsbrief

Wil je de laatste MacTips en aanbiedingen van MacHelp ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Ben je al ingeschreven, maar wil je je gegevens wijzigen. Klik dan hier.