MacHelp logo

Welkom bij MacHelp

Tap hier voor direct contact!

038 33 888 40

Telefonisch support is beschikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur.
Het servicepunt is geopend van maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.00 uur.
Wat kunnen wij van MacHelp vandaag voor je doen?

MacTips

MacTips

Programma vastgelopen?

Uw Mac is rotsvast en loopt bijna nooit vast maar soms dan gebeurt toch het onmogelijke, een programma loopt vast. Bijvoorbeeld Apple Mail loopt vast tijdens het opmaken van een mailtje, Safari stop tijdens het inladen van een webpagina of het programma Foto's is helemaal bevroren.

Wanneer een programma is vastgelopen dan reageert het programma niet meer op uw muisklikken en wat heel vaak gebeurt is dat u een gekleurd rondje ziet. Dat noemen we ook wel een strandbal of Spinning Beach Ball maar ook wel eens "Spinning Wheel of Death".

U kunt controleren of alleen het het programma of uw hele computer is vastgelopen.


Wanneer u nog kan overschakelen naar een ander programma dan is er niet zo heel veel aan de hand. U kunt dan het vastgelopen programma nog wel afsluiten, oftewel "geforceerd stoppen.
OS X 10.11 Beach Ball

OSX 10.11 Beach Ball

Belangrijk!
Let wel, wanneer u een programma geforceerd gaat stoppen dan worden uw wijzigingen aan het document niet opgeslagen. U raakt dan ook uw werk kwijt. U kunt misschien nog een foto maken van uw werk met uw iPhone of u kunt misschien nog een schermafbeelding maken van uw werk maar u raakt zeker uw niet opgeslagen werk kwijt!


Hieronder vind u vier mogelijkheden om uw programma geforceerd af te sluiten.

Eerste optie: Wanneer u links bovenin op het Apple logo klikt en vervolgens op 'Forceer stop' klikt dan kunt u in het keuze venster het programma selecteren en vervolgens op forceer stop klikken om het programma af te sluiten.
force quit menu force quit window

Tweede optie: Wanneer u links bovenin op het Apple logo klikt en dan de shift toets indrukt dan kunt u het actieve programma meteen afsluiten zonder het voorgaande keuze venster te openen.
force quit with shift

Derde optie: U kunt met de toetsen cmd + alt + esc oftewel Command, Optie en Escape kunt u het programma sluiten.

Vierde optie: Als u het programma wat vastgelopen is onderin het Dock selecteert met de rechter muisknop dan verschijnt een keuze menu, wanneer u nu stop ziet staan dan is het programma niet vast gelopen, wanneer u het programma toch geforceerd wil stoppen dan kunt u nu de alt toets in drukken om de keuze "Forceer stop" te krijgen. Wanneer u meteen "Forceer stop" ziet staan dan is het programma vast gelopen, klik daar op en uw Mac zal het programma afsluiten.
dock menu quit dock menu force quit

We hebben al eerder een waarschuwing gegeven in dit artikel, wanneer u een programma forceert te stoppen dan raakt u al uw niet opgeslagen werk kwijt.

Vragen staat vrij!


Vul uw naam in

Vul uw telefoonnummer in

Vul uw e-mailadres in

Stel uw vraag
Neem contact met mij op via

Invalid Input

Nieuwsbrief

Wil je de laatste MacTips en aanbiedingen van MacHelp ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Ben je al ingeschreven, maar wil je je gegevens wijzigen. Klik dan hier.